Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MUJA I U 90 TRAŽI ŽENKU: Najstariji aligator na svetu je fenomen prirode, čuvari beogradskog zoo vrta ne mogu da veruju!

Niko ne zna tačno kako je aligator Muja preživeo bombardovanja koja su razorila beogradski zoološki vrt tokom Drugog svetskog rata ili mesece napuštenosti koji su usledili, ali Kristijan Ovari ima teoriju.

„Pretpostavljam da su neki čuvari dolazili s hranom“, kaže za Radio Slobodna Evropa biolog beogradskog zoološkog vrta o ratu u kojem su poginule sve veće životinje osim Muje i jednog nilskog konja.

„Znam kakvi su čuvari. Kada radite u zoološkom vrtu, vrlo se emocionalno vežete za životinje“, Ovari zastaje pre nego što doda: „Mogao bih zamalo da zaplačem sada.“

Muja je najstariji poznati američki aligator na svetu i verovatno se približava 90. godini.

Arhiva beogradskog zoološkog vrta uništena je tokom Drugog svetskog rata i Mujin datum rođenja nije poznat, ali novinski isečak od 10. augusta 1937. pokazuje da je u zoološki vrt stigao iz Nemačke. Veruje se da je tada imao oko dve godine.

Aligatori u divljini obično žive do najviše 50 godina, što čini mogućim da je Muja najstariji aligator koji je ikada živeo.

„Još uvek sam zadivljen njime“, rekao je Ovari za RSE. „Kad god dođe sezona parenja, on počne da traži ženke, čak i sada.“

Aligatori dozivaju partnera u proleće tako što izvijaju leđa, drhte, a zatim ispuštaju režanje.

PROČITAJTE VIŠE:

Muja je nepovređen preživeo nacistička, zatim saveznička, a kasnije i NATO bombardovanja Beograda 1999. Ali 2012. Muja je izgubio ruku nakon hitne operacije.

Kada je aligator dobio gangrenu prednjeg desnog stopala, operativni zahvat izveo je kombinovani tim humanih lekara i veterinara, prvi te vrste u Srbiji.

Ovari kaže da bi Muja bez operacije „definitivno umro“.

Između sedmičnog hranjenja, kada krcka cele kokoške, ribe i pacove, Muja se jedva kreće, osim što se povremeno ljuti na insekte.

Neki se posetioci šale da je gotovo nepomična životinja preparirana. Jedan srpski novinar snimio je večnu legendu o Muji u kratkom razgovoru koji su čuli između devojčice i njenog dede dok su virili u stanište aligatora.

„Deda, da li je ovaj aligator živ?“, pitala je devojčica.

„Ne znam, dušo. To sam pitao svog dedu pre 60 godina“, odgovorio je čovek.

POVEZANE TEME:

DVA EVRA ZA KUPANJE U MORU: Na slavnom hrvatskom ostrvu počeli da naplaćuju i boravak na plaži!

KUĆA IZ SNOVA POSTALA STVARNOST: Porodica Jevtić dobila novi dom, roditelji uživaju na terasi dok se deca igraju! (VIDEO)

OVO SU BEBA DŽIN I MAJKA HEROJ: Suzana rodila sina od preko 6KG, dugačkog 68 centimetara! (FOTO)

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE