Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 85%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

GOJAZNOST SVE VEĆI PROBLEM U SRBIJI: Svako treće dete se bori sa prekomernom težinom, ovo su glavni krivci!

Gojaznost kod dece u Srbiji je sve veći problem, pa se postavlja pitanje koji su mehanizmi koji se mogu koristiti u borbi protiv ove bolesti.

Prema poslednjim podacima Eurostata od prošle godine oko 62 odsto muškaraca se bori sa prekomernom težinom, dok je kod žena situacija nešto bolja, pa taj procenat iznoso oko 54 odsto.

Od 4. marta 2020 po prvi put se obeležava Svetski dan borbe protiv gojaznosti, kako bi se ukazalo na ovaj, zaista veliki, problem.

„Mi jesmo gojazna nacija, prema statistikama, svako treće dete u Srbiji je gojazno, što je poražavajuće. To će za desetak godina napraviti totalnu katastrofu što se tiče gojaznosti i postaćemo ozbiljno gojazna nacija ako se ne budemo bavili preventivom.“, kaže sagovornik N1 Mile Grozdanić predsednik Udruženja za prevenciju i borbu protiv gojaznosti

Gojaznost je definisana kao bolest, a Svetska federacija gojaznih kaže da će do 2035. godine doći do naglog skoka gojaznih osoba.

PROČITAJTE VIŠE:

Kako raditi na prevenciji gojaznosti kod dece?

„ Sve je više osoba ‘navučenih‘ na brzu hranu, gazurane napike i proizvode koji ne prolaze nikakvu kontrolu, bez deklaracije ili sa deklaracijom za koju vam treba lupa da pročitate šta na njoj piše, a mnogi i ne zhnaju šta sve to znači jer nisu edukovani.“

Savez profesora fizičkog vaspitanja Srbije je pokrenuo inicijativu za unapređenje fizičkog i zdravstvenog vaspitanja koji podrazumeva uvođenje fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Grozdanić kaže da oni kao udruženje podržavaju inicijativi progesora, ali da nije dovoljno da se uključe samo profesori.

„Potrebno je da se uključe i roditelji, država, struka i nauka, jer 45 minuta detetu nije dovoljno da nešto uradi po tom pitanju“, ističe on i dodaje da su telefoni , kompjuteri i tableti deci jedini vid zabave, a sa druge strane odlazak na neki sport nije besplatan.

Ono na čemu bi trebalo da radimo je svakako prvo prevencija.

Na šta je još ukazao Grozdanić pogledajte u videu.

POVEZANE TEME:

LJUDSKOST SE UČI OD MALIH NOGU: Deca cedila limun i prodavala limunadu, sav novac donirali u humanitarne svrhe!

BORBA PROTIV GOJAZNOSTI: Srpski osnovci imaće svakog dana časove fizičkog!

DRAMA NA AUTOBUSKOJ STANICI U BEOGRADU: Tinejdžerka se porodila u toaletu, beba bila modra!

Izvor: N1
Foto: iStock

YOU MAY LIKE