Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

MUFLONI OSVAJAJU RUDNIK: Neobični divlji ovan bio na ivici opstanka, a sada vlada šumama srpske planine! (FOTO)

Možda će šira javnost biti iznenađena, ali centralna šumadijska planina, Rudnik, skoro pa da obiluje muflonima, ili narodski rečeno, divljim ovnovima i divojarcima.

Ova atraktivna životinja sa izraženim i povijenim rogovima na glavi, koja je mnogima poznata samo iz američkih filmova, zapaćena je pre nekoliko godina u vojnom objektu u Stragarima i nad njima nadležnost ima Lovačko udruženje “Srebrnica” iz Stragara.

Dobri poznavaoci divljih životinja sa Rudnika, ujedno i lovci, objašnjavaju da su mufloni zapaćeni u vojnom objektu u Gornjim Stragarima, gde je barutana, a da je jedan dobar deo vrste pušten u planinu.

“Ima ih u lovištima, na području Rudnika prema Stragarima, ali za muflone je neredovan, komercijalni lov. Кako za strane lovce-turiste tako i za naše. To je nešto ipak drukčije u odnosu na uobičajen lov i predstavlja atrakciju, zato potpada pod komercijalni lov”, rekao je Dragan Hrnjaković, lovac sa Rudnika.

Njagov kolega objašnjava da ih ima podosta jer su se razmnožili.

“Кod nas bi to rekli divlji ovan, težine do 80 kilograma. Velika i lepa životinja svakako. Ljudi ne treba da brinu, kao i uvek što mi lovci potenciramo, to nisu opasne životinje i neće da ugroze čoveka niti da napadnu. Beže kao što i sve druge beže”, kaže za RINU, Rudničanin Budo Vasić, dodajući da LU “Srebrnica” organizuje selektivni odstrel za strance, kao i za naše lovce.

Svašta će se još otkriti i pojaviti na takozvanom krovu Šumadije, nevažno da li je u pitanju biljni ili životinjski svet.

Rudnik je već pokazao da svim svojim svojstvima, i planinskom divljinom, ali i pitomošću sa druge strane, privlači ljude iz raznih delova Srbije, ali i regiona.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE