Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

ČUDESNO SELO ŠTITKOVO: Bilo je prestonica srpske države, a danas čuva mnoge tajne naše istorije! (FOTO)

Ušuškano na padinama Zlatara, novovaroško selo Štitkovo je muzej na otvorenom. Nekada je brojalo na stotine žitelja, a sada je tu tek po neki uporni starosedalac koji ne napušta svoje ognjište.

U centru sela nalazi se crkva Svetog Blagoveštenja podignuta na temeljima starog manastira koji je podigla kneževska porodica Rašković 1655. godine. Iznad Štitkova pružaju se strme stene, a u njima se krija vodena pećina u kojoj mnogi nisu slavno prošli.

“Ovdašnji narod u njima se krio od Turaka, jer do njih neprijatelj je teško mogao da stigne. Brojni speleolozi ovde su vršili istraživanja, a unutar pećine nalazi se izdašan izvor. Pre nekoliko godina u pećinu su ulazili planinari i unutra pronašli jedan kostur u dubećem stavu. Oni su to doneli u centar sela, a mi smo kosti sahranili pored lipe u porti crkve. Od tada retko ko sme da se usudi da uđe u pećinu”, pričaju za RINU meštani Štitkova.

U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

“Na prostranim livadama sve do reke Tisovice kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka. Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nijemogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili dakad muškarci odu u rat da će neprijatelj upasti u domove”, rekao je za RINU Milomir Čkonjević iz sela Štitkovo.

Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršeno je u turisitičku ponudu planine Zlatar.

“Jedno od retkih mesta gde je potpuno sačuvan tradicionlani duh. Etno selo Štitkovo predstavlja tipičan primer živog etno sela. Ukoliko vas put ovde navede doživećete neverovatno putovanje kroz vreme. Zadržali su se najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarenja i proizvodnje oruđa. Кuće su postavljene u nizu, licem okrenute ka crkvi i školi. Selo je oko dvadesetak kilometara udaljeno do Zlatara, a dalje vas put vodi ka Ivanjici preko planina. Tako da je sama vožnja kroz ovaj kraj izuzetno živopisna”, rekla je Milica Popović iz Turističke organizacije Zlatar.

Štitkovo je zbog svojih prirodnih lepota istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa već dugi niz godina etno-selo. Nadmorska visina Štitkova iznosi 1249 na najvišim vrhovima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE