Chicago
66°
Rain
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 89%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

KANADA PROGLASILA RAT U UKRAJINI GENOCIDOM: Zaplenjenu rusku imovinu poklanjaju Ukrajini!

Članovi parlamenta Kanade jednoglasno su u sredu glasali da ruske napade na Ukrajinu okarakterišu kao “genocid”.

Glasanje je pokrenuto nakon što je zastupnica NDP-a Heder MekFerson predstavila predlog kojim traži da Dom prizna da “Ruska Federacija čini dela genocida nad ukrajinskim narodom”.

Poslanici su se složili da postoje “jasni i brojni dokazi o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovečnosti” koje su počinile ruske oružane snage pod vođstvom predsednika Vladimira Putina i drugih u ruskom parlamentu.

Ti zločini, između ostalih krivičnih dela, uključuju masovne zločine, sistematske slučajeve namjernog ubijanja ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premještanje ukrajinske djece, mučenje, fizičke povrede, psihičke povrede i silovanja, navodi se u dokumentu pred parlamentarcima.

Međunarodno pravo definiše genocid kao namerno ubijanje ili nanošenje druge ozbiljne štete “s namerom da se uništi, u celosti ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa”.

Ranije ovog meseca, premijer Džastin Trudo rekao je da je “apsolutno ispravno” koristiti termin genocid za opisivanje ponašanja Rusije. Njegovi komentari usledili su dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden upotrebio taj izraz u odnosu na invaziju.

Kanada je potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o genocidu, koja genocid kodifikuje kao zločin, zahteva od država članica da ga spreče i kazne, i pokreće pravne posledice protiv počinitelja.

Kanada prodaje rusku imovinu i novac šalje Ukrajini

Kanada želi da postane prva zemlja G7 koja će prodati rusku imovinu i novcem od toga finansirati pomoć Ukrajini, a u sredu je i najavila i nove sankcije protiv 203 osobe, koje je nazvala “saučesnicima” u ruskom pokušaju aneksije Donbasa.

“Tražimo mogućnost ne samo da zaplenimo, već i da odobrimo konfiskaciju imovine sankcionisanih pojedinaca i pravnih lica i time obeštetimo (ukrajinske) žrtve”, rekla je u sredu ministarka spoljnih poslova, Melani Žoli.

Premijer Trudo rekao je novinarima da Kanada traži „načine da dalje kažnjava“ oduzimanjem imovine onih koji su sankcionisani.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Kanada je uvela sankcije za “više od 1.100 ljudi i pravnih lica” koja su bliski vlasti Vladimira Putina.

“Mi smo prva zemlja G7 koja je ponudila nov mehanizam (prodaje sankcionisane imovine) jer verujemo da će to funkcionisati”, objasnila je ministarka novinarima i dodala da nema “jasnih procena” o tome kolike sume bi mogle da budu prikupljene ovim novim mehanizmom.

Žoli je ipak precizirala da je “imovina ruskih oligarha u Kanadi znatna”.

Pored nove odredbe o tome uvedene u parlamentu u utorak, Kanada je najavila i nove sankcije, ovog puta protiv “11 visokih zvaničnika i 192 člana narodnih veća takozvanih narodnih republika Luganska i Donjecka”.

“Kanada neće skrštenih ruku gledati kako Putin i njegovi saučesnici nekažnjeno pokušavaju da prekrajaju granice Ukrajine”, dodala je šefica kanadske diplomatije uz želju da “Ukrajina pobedi”.

Sankcije za ta 203 dodatna lica su dodatne na nekoliko drugih ograničenja najavljenih u poslednja dva meseca. To su zamrzavanje sredstava, zabrana transakcija i nemogućnost ulaska u Kanadu.

Otava je prošle sedmice krenula stopama drugih zapadnih zemalja sankcionišući dve ćerke predsednika Putina, kao i ženu i ćerku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Kanada želi da ponovo otvori svoju ambasadu u Ukrajini, koja je zatvorena 12. februara zbog eskalacije tenzija pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Kanadske diplomate su otputovale u Poljsku, gde su od tada.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News, NowThis News

YOU MAY LIKE