Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

MEDALJA ZA MEDALJOM: Naš Vasilije okićen srebrom na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike!

Na 17. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike održanoj od 10. do 12. oktobra 2022. godine u Jerevanu, Jermenija, Vasilije Nosović, student 4. godine osnovnih akademskih studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, modul Elektronika, osvojio je srebrnu medalju.

Prvo mesto osvojio je Ignasio de Pedro iz Argentine, a treće mesto su podelili Rodrigo do Nasimiento Toledo iz Brazila i Armen Babajan iz Jermenije.

Oblasti iz kojih se zadaju problemi na olimpijadi su projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i mixed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problemi koji se javljaju u softverima za dizajn hardvera. Problemi su prilagođeni studentima i njihovom iskustvu.

Takmičenje se održava u dve faze. Prva faza predstavlja nacionalna takmičenja gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju, a koje se svake godine održava u jesen u Jerevanu. Ovogodišnja prva faza je okupila takmičare iz 13 zemalja: Argentina, Jermenija, Belorusija, Bosna i Hervegovina, Brazil, Egipat, Peru, Rusija, Srbija, Vijetnam, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina i SAD. Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 24, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Pravo učešća na olimpijadi imaju svi studenti osnovnih, master ili doktorskih studija mlađi od 30 godina. Vasilijevo 2. mesto je sedma medalja za Srbiju na ovom takmičenju, a peta za ETF. Studenti Elektronike su do sada osvojili dve zlatne (2018. i 2019.) i dve bronzane medalje (2017. i 2021.).

Organizator olimpijade je kompanija Synopsys u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE.

Čestitamo!

Izvor: Brainz Foto: Printscreen

YOU MAY LIKE