Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

SUNCE TUĐEG NEBA BOLJE GREJE: Student generacije, Bane, spakovao sve u 2 kofera i otišao iz Srbije

Vesti o odlasku mladih iz zemlje izgovaraju se često kao dobar dan. Ono što je ipak tu objavu izdvojilo u mnoštvu sličnih, jesu komentari drugih korisnika, iz kojih smo mogli da saznamo da je Bane bio student generacije i da je u ta dva kofera spakovao brojne nagrade iz matematike, od kojih je naznačajnija ona sa svetskog takmičenja.

Odlučili smo da sa Banetom proverimo da li je istina da se za tako uspešnog mladog čoveka nije našla prilika za ostanak u rođenoj zemlji.

– Nažalost, istina je, godinama sam se trudio da obezbedim uslove da jednog dana moja deca odrastaju u našoj prelepoj Srbiji, ali moraće da ih greje sunce tuđeg neba.

– Preko dana radim građevinu, a uveče sam obezbeđenje u klubu. To su uglavnom poslovi koje radi mnogo Srba i dosta smo povezani. Teško je jedino kad moram posle kluba, odmah ujutru da idem na građevinu, ali izdržava se. Trenutno živim sa dva Indijca i jednim Srbinom i sve delimo bratski.

Malta je, kaže, lepa zemlja, vreme je odlično i nema kiše, a koliko je uređena govori činjenica da Bane ponekad prespava i na klupi, „baš kao što su naši roditelji to radili u staroj Jugi“. Tamo ima mnogo poznanika, što ga je i opredelilo za tu zemlju, u kojoj se, kako ističe, „ne tapka u mestu kao u Srbiji“.

Jedan ručak i ophođenje prema onima kojima je pomoć najpotrebnija na jednoj klinici u Beogradu ga je, kako kaže, naterao da počne da razmišlja o odlasku.

– Intenzivno sam o tome razmišljao svaki dan. Ako uz to dodamo da za svaki projekat moram da tražim sredstva, a ti projekti su za dobrobit svih nas i za nauku, dok u isto vreme sportski klubovi sa huliganima troše milione, bilo je jasno da za mene ovde budućnosti nema.

Još sigurniji u odluku bio je posle jednog izlaska.

– Kap koja je prelila čašu bio je prvi izlazak sa devojkom koja mi se baš svidela. Pitao sam je da podelimo račun, jer nisam imao novca da platim dva piva, njeno i moje. Ona je takođe visoko obrazovana, a jedva smo skupili za piće. Uspeli smo da ostavimo čak i 40 dinara bakšiša.

Iako je bilo jasno da će prijateljima nedostajati, u odluci da ode podržali su ga mnogi pa čak i, kako ističe, neke poznate ličnosti poput Milana Strongmena.

– Mislim da bi trebalo da se sistem menja i da vratimo prave vrednosti među ljude. Da se među mladima promoviše nauka i učenje, a ne blud i nemoral, da nam uzori budu akademici, a na starlete. Nadam se da će neko uspeti da se izbori sa tim, ja više snage nisam imao.

Bane je tokom studiranja video sebe u nauci i želja mu je bila da on bude taj koji će mlađim naraštajima prenositi znanje. Seća se kako je još kao dečak zavoleo matematiku i hteo da kupi uglomer dok nije ni znao šta je to. A kada je saznao šta je – uspesi su se samo nizali.

– Osnovne studije sam završio na prestižnom Fakultetu tehničkih nauka u Čačku sa prosekom 9,66, dok sam na master studijama na istom fakultetu bio student generacije sa prosekom 10,0. Osvojio sam brojne nagrade iz matematike, od kojih je sigurno najznačajnija ona sa svetskog takmičenja u Šangaju 2015. godine, gde sam sa kolegama Milom (koja je takođe napustila Srbiju), Đorđem i profesorom Nikolom predstavljao Srbiju.

Badava se busamo u prsa na stihove „Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije“, Banetov problem je, kako i sam kaže, problem svih mladih u ovoj državi, koju, ističe, i dalje voli. Pod suncem malteškog neba će se, nadamo se, više ceniti i bolje iskoristiti njegovo znanje.

Izvor: Luftika Foto: Printscreen / Instagram @banecvenic

YOU MAY LIKE