Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

EKSKLUZIVNO, SRBIN SA PSOM SKOČIO SA 3000 METARA: Evo šta je neophodno ispuniti za ovaj istorijski poduhvat!(VIDEO)

Ono na šta se niko iz regiona nije usudio, instruktoru vodiča i pasa Dejanu Ševkoviću inače dugogodišnjem članu Gorske službe spasavanja i njegovom četvoronožnom saputniku pošlo je za rukom. Meri, ženka nemačkog ovčara i ovaj hrabri instruktor izveli su istorijski skok sa 3.000 metara visine u Lisičijem Jarku.

Dejan Ševković, instruktor Milan Todorović zajedno su sa svojim posebno obučenim psom Meri – izveli ovaj nesvakidašnji skok i odlučili da pokažu svetu kako to izgleda.

Red, rad i disciplina doneli su Srbiji istorijski uspeh ali i psa koji je dokazao da sa svojim instruktorom menja 30 ljudi na terenu u pretragama u kojima deluje Gorska Služba spasavanja.

Ovim skokom ženka nemačkog ovčara i iskusni član GSS istakli su važnost postojanja specijalizovanih pasa za vanredne okolnosti, u kojima brzom reakacijom pomažu pri evakuaciji, spašavanju i traganju za nestalim licima najčešće na napristupačnom terenu.

“Da bi se izveo ovako zahtevan poduhvat, potrebno je da pas i vodič budu dva tela a jedna duša, da postoji poverenje kako bi sve prošlo bez posledica, jer 90 posto pasa nakon ovakvog skoka gubi poverenje u svog instruktora a samim tim dalje odbija svaki oblik saradnje na terenu”, objasnio je Dejan Ševković za portal Serbian Times.

Za Ševkovića koji se bavi obukom službenih pasa za vojsku, policiju i specijalne jedinice ovaj poduhvat predstavlja veliko ostvarenje sna ali i podsećanje na važnost postojanja specijalno obučenih pasa koji su spremni da deluju u svim vanrednim okolnostima u kojima je ljudsko dejstvo nemoguće ili otežano.

Kako sagovornik Serbian Times-a kaže, sama priprema traje onoliko koliko instruktor proceni da treba, a Meri je već bila spremna nakon godinu dana.

Skok je odrađen u Lisičijem Jarku iz vojnog helikoptera u okviru projekta Padobranskog centra i Ministarstva Vazduhoplovstva.

Piše: Bojana Kovačević Foto: Privatna Arhiva

YOU MAY LIKE