Connect with us

Amerika

MANIFEST NOVOG SVETSKOG PORETKA: Misteriozni spomenik ‘Džordžijski vodiči’ i dalje uliva strah! (FOTO)

Published

on

U američkoj saveznoj državi Džordžiji, nalazi se izuzetno misteriozan spomenik, oko kojeg se od samog podizanja šire razne glasine i teorije zavere. Izvor brojnih kontroverzi zapravo su neobične poruke uklesane u kamenu, a za koje mnogi kažu da predstavljaju “Deset Zapovesti novog svetskog poretka”.

Leta 1979. godine, čovek koji se predstavljao pseudonimom R.C. Kristijan, obratio se izvesnoj kompaniji Elberton sa zahtevom da podigne spomenik. Ključna želja naručioca bila je da niko nikada ne sazna njegov pravi identitet ili identitet grupe koju je predstavljao. Činilo se da ovaj čovek poseduje neiscrpne zalihe novca za finansiranje projekta, a u ugovoru je naglašeno da se svi planovi moraju uništiti nakon postavljanja spomenika, a sve informacije o poručiocu moraju ostati tajne.

PROČITAJTE JOŠ:

DANAS JE PRVI DAN, NOVI POČETAK: Najlepša novogodišnja čestitka Duška Radovića!

SLAVLJE JE GOTOVO: Evo šta sve od danas poskupljuje u Srbiji!

NOVOGODIŠNJI INTERVJU, STEFAN MILENKOVIĆ: Nigde nije lepše nego kod kuće, u Srbiji!

Spomenik u Džordžiji sačinjen je od četiri visoke granitne ploče, jednog centralnog monolita iste visine i uzglavnog kamena koji je položen na vrhu ostalih pet nosećih ploča. Svaka od četiri granitne ploče visoka je 5 metara, a široke su 2 metra i 50 centimetara duboke. Svaka ploča je teška više od 20 tona, dok uzglavna teži oko 11 tona. Ponekad ovaj spomenik zbog oblika i dimenzija nazivaju i „Američkim Stonhendžom“.

Spomenik je završen 1980. godine i odmah je privukao ogromnu pažnju. Na njemu je postavljena tabla sa natpisom: “Neka ovo budu vodiči za doba razuma”.

U kamenje je ugravirano deset zapovesti kojima je, čini se, cilj da ponovo uspostave civilizaciju na planeti, možda čak i posle apokalipse. Napisani su na osam različitih jezika, engleskom, španskom, svahiliju, hindiju, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom, sa sledećim sadržajem:

  1. Održavaj čovečanstvo ispod 500.000.000 u trajnom balansu sa prirodom.
  2. Vodi reprodukciju mudro da bi poboljšao pogodnost i raznolikost.
  3. Ujedini čovečanstvo jednim aktivnim jezikom.
  4. Vladaj strašću-verom-tradicijom i svim stvarima umereno, sa razumom.
  5. Zaštiti ljude i nacije pravednim zakonima i sudovima.
  6. Neka sve nacije interno vladaju rešavajući spoljašnje sporove na svetskom sudu.
  7. Izbegavaj sitne zakone i beskorisne službenike.
  8. Uravnoteži lična prava sa društvenim dužnostima.
  9. Ceni istinu-lepotu-ljubav u potrazi za skladom sa beskonačnim.
  10. Ne budi rak na ovoj zemlji – ostavi prostora prirodi – ostavi prostora prirodi.

Na stranama pri vrhu, ispisana su imena četiri drevna jezika: vavilonski (klinasto pismo), klasični grčki, sanskrit i egipatski (hijeroglifsko pismo). Osim toga, uputna tabla na lokaciji govori o vremenskoj kapsuli zakopanoj ispod površine, mada nedostaju datumi kada je kapsula zakopana i kada treba da se otvori. Da li je ovo namerno ostavljeno nenapisano, ili kapsula nikada nije zakopana, nije poznato.

Spomenik takođe ima funkciju astronomskog kalendara. Tačno u podne, kada sunčevi zraci probijaju kroz rupu u glavnom kamenu, svetlost pada na središnji deo spomenika tako da pokazuje koji je dan, a i zvezda Severnjača je vidljiva kroz prorez u središnjem kamenu. Postoje i mogućnosti za praćenje kretanja zvezda i sunca.

Spomenik je postao kontroverzan, s obzirom da mnogi veruju kako je u pitanju delo “satanista” ili “Novog svetskog poretka”. Zapovesti poput “Vodi reprodukciju mudro da bi poboljšao pogodnost i raznolikost”, može se izuzetno zloslutno protumačiti. Ipak, postoje i oni koji veruju da je spomenik zapravo mudro proročanstvo, i da je verovatno delo nekog ekscentričnog naučnika.

Sve što znamo jeste da je na pločama urezano: “Sponzori: Mala grupa Amerikanaca koji traže doba razuma”. O misterioznim naručiocima, verovatno nikada nećemo saznati nešto više…

Izvor: Mediji
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement