Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

MALA EMIGRANTSKA PRIČA O SLAVNIM SRBIMA U HOLIVUDU: Kako su naši “Fantomi” pisali istoriju američkog fudbala

Istorija fudbala u Americi je istovremeno i istorija Srba u Americi. Istorija filma u Americi baš i ne, uprkos imenima kao što su Karl Malden, Piter Bogdanovič, Stiv Tešić, Slavko Vorkapić ili Zoran Perišić. Ipak, postoji jedna tačka u kojoj su se te tri istorije spojile.

Nekoliko godina pošto su Preki Radosavljević i Bora Milutinović odigrali značajnu ulogu u razvoju američke fudbalske reprezentacije, koja doduše nikada nije bila zanemarljiva fudbalska sila još od Mundijala u Montevideu, gde se i dalje vodi spor ko je bio treći, mi ili oni, u Los Anđelesu je grupa srpskih umetnika osnovala fudbalski tim.

Ekipa je odigrala jedan mundijalski ciklus, od 1998. do 2002. godine, a u završnoj sezoni je uz podršku pronalazača i našeg čoveka u auto industriji Jova Majstorovića imala bordo dresove i ponela ime – Fantomi. Majstorović je, naime, pronašao i uspešno patentirao merne uređaje za automobile i kao fanatik za sve što ide na četiri točka bio je fasciniran Beogradskim Fantomom koji je 1979. godine dovodio do ludila policiju na Slaviji.

SRPSKI FILMSKI FANTOMI SA PLAYA DEL REY

Do tada je Fantom bio pomenut samo u filmu “Davitelj protiv davitelja” Slobodana Šijana i tek je na tridesetu godišnjicu svojih aktivnosti dobio film Jovana Todorovića. Fantom više nije među nama, a dok su Fantomi kao klub postojali, živeo je u Americi. S druge strane, Todorović je sada tamo i izgradio je izuzetno uspešnu karijeru reditelja reklama.

KAPITEN U PETOJ BRZINI: Jova Majstorović, srpski automobilista sa američkom karijerom

Fudbalski klub Fantomi igrao je i pravi fudbal na travnatom terenu ali i mali fudbal. Bili su bazirani u Los Anđelesu, i fudbal su igrali u Will Rogers Parku na Pacific Palisadesu i Balboa Parku u Van Nuysu. Mali fudbal se igrao na terenu crkve Sveti Sava koja u porti ima dobar teren sa rukometnim golovima. Ekipa je nastupala i u fudbalu na plaži na Mar Visti i Playi Del Rey.

Po boku igrao je Goran Gajić, poslednjih godina kod nas najpoznatiji po serijama Vratiće se rode i Dug moru, ali pre odlaska u Ameriku snimio je treću priču omnibusa Kako je propao rokenrol i film Video jela zelen bor kao i jedan od najpoznatijih filmova o Laibachu, Pobeda pod suncem. U to vreme u Americi režirao je razne televizijske serije među kojima je najbitnija HBO-ova Oz.

NAPADAO PO BOKOVIMA: Goran Gajić sa suprugom, glumicom Mirom Furlan

Na sredini terena bio je Srđan Dragojević, u to vreme na ugovoru u tada jednoj od najkreativnijih i najvažnijih filmskih kuća Miramax. Danas osramoćeni Harvey Weinstein i njegov brat Bob uspeli su da nezavisne filmove dovedu do dominacije na Oskarima, zahvaljujući Tarantinu i da na blagajnama sve to pretvore u biznis koji je tada kupio Disney, shvativši da se od nezavisnog filma može zaraditi novac. Na kraju, Dragojević u Americi ništa nije snimio i posle završne sezone Fantoma vratio se u postpetooktobarsku Srbiju.

PIKAO FUDBAL u “Fantomima” ČEKAJUĆI HOLIVUDSKU ŠANSU: Srđan Dragojević

Redovni Dragojevićev suradnik iz tog vremena Ivan Živković je u to vreme bio na školovanju u American Film Instituteu i posle je još neko vreme ostao u američkoj kinematografiji pre povratka u Srbiju gde je snimio film Hadersfild a danas je jedan od najaktivnijih reditelja tokom velike ekspanzije produkcije serija. Svedoci FK Fantoma kažu da je bio veoma borben i uporan na terenu.

Vladimir Slavica, reditelj središnje priče u omnibusu Kako je propao rokenrol takođe je igrao u ovoj ekipi dok je napad predvodio Zoran Maširević, reditelj filma Granica, i danas još uvek zaposlenik studija Paramount, jedan od veterana u ovoj ekipi. Inače, Maširević je bio aktivan i u fudbalskom savezu i danas je jedan od članova kluba LA Galaxy, u kom trenutno nastupa naš Joveljić. Posle Ibrahimovića i Kataija novo pojačanje s naših prostora.

BRAT KATRIN ZETE DŽONS LOMIO KOSTOBRANE IZ POZADINE

Na poziciji zadnjeg veznog, ekipa je imala jedno pojačanje iz Velsa. Bio je to David Jones, po struci brat Catherine Zete-Jones. Ona je svoj doprinos američkoj kulturi fudbala pružila igrajući soccer mom u filmu Playing For Keeps italijanskog reditelja Gabrielle Muccinoa. Bivšeg fudbalera koji se upetljava sa nekoliko soccer moms igra Škot Gerard Butler koji je inače u filmu The Game of Their Lives igrao čuvenog američkog asa Franka Borghija, golmana ekipe koja je na Mundijalu 1950. pobedila Engleze.

HOLIVUDSKI ILIJA NAJDOSKI: David Jones sa puno poznatijom sestrom Catherine Zeta-om

U publici su se mogle sresti druge srpske filmadžije iz holivudske dijaspore poput reditelja Predraga Gage Antonijevića ili direktora fotografije Radana Popovića, a posle pojedinih utakmica organizovali su i slavlja sa posluženjem što je svakako animiralo deo gledalaca.

Klub se takmičio u jednoj brojnih internih liga u kojima su se okupljali timovi sličnog etničkog sastava. Tako su pored Meksikanaca, Iraca, Izraelaca, Jermena i Srbi imali svoja fudbalska zborna mesta. Karakteristika Fantoma bila je u tome da je okupljao filmadžije i umetnije raznih profila te se razlikovao od tipičnih Belih Orlova, Čiča Draža i sličnih sastava sa političkim obeležjem.

Svoje postojanje, klub je završio trijumfom na jednom turniru četiri srpske ekipe. Deo igrača se vratio u postpetookobarsku Srbiju, neki su se zbog povreda i godina prebacili na tenis, i Fantomi su prestali da postoje.

HOLLYWOOD UNITED

Organizovanje fudbalskih timova među umetničkom dijasporom iz Evrope nije novost. Na losanđeleskim terenima se mogu sresti timovi u kojima rame uz rame igraju britanske rok zvezde i penzionisani fudbalski starovi kojima prija kalifornijska klima. Jedan od najčuvenijih je Hollywood United osnovan još osamdesetih koji je igrao u petom rangu američkog fudbala u kom su nastupali glumac Anthony La Paglia, Australijanac i nekadašnji francuski reprezentativac Franck Leboeuf, Sex Pistolsi Steve Jones i Paul Cook, Ian Astbury i Billy Duffy iz grupe The Cult ili Vivian Campbell iz Def Lepparda.

HOLLYWOOD FILM RABOTNIK: Vinnie Jones, Jason Statham i ekipa nikad nisu sreli “Fantome” u šesnaestercu

Vremenom dres Hollywood Uniteda poneli su i superstarovi Robbie Williams i Jason Statham, a od fudbalera pored Lebouefa i poznati američki defanzivac Alexi Lalas čiju frizuru pamtimo sa Mundijala 1994., zatim Vinnie Jones koji je nastupao u svojstvu glumca a ne brutalnog engleskog igrača i reprezentativci John Harkes i Erik Wynalda.

Nastupi ovog kluba bili su vezani za brojne dobrotvorne akcije. Anthony La Paglia i Steve Jones su smatrani vlasnicima kluba Hollywood United.

Nažalost, Fantomi i Hollywood United nikada nisu odmerili snage.

Piše: Dimitrije Vojnov Foto: Pxfuel, Alchetron, Wikipedia, News Beezer

YOU MAY LIKE