Connect with us

Srbija

SREDNJOVEKOVNA KULA OBAVIJENA MISTERIJOM: Stari grad iznad Đetinje po prvi put dostupan i turistima! (FOTO)

Published

on

Ukoliko vas put navede od Užica ka Zlatiboru nećete moći da ne primetite velelepno zdanje koje vas vraća nekoliko vekova u prošlost. Stari grad simbol je grada Užica godinama unazad i jedna od najatraktivnijih lokacija u Zlatiborskom okrugu. Nakon izvršene rekonstrukcije ovaj istorijski lokalitet zablistao je punim sjajem i od ovog vikenda dostupan je za sve posetioce.

“Sve grupe posetilaca biće u pratnji turističkog vodiča koji će ih upoznati sa bogatom istorijom ove građevine. Ulaznice se neće naplaćivati iako će se one deliti svakom posetiocu radi neophodne numeracije”, saopštili su iz rukovodstva Grada Užica.

Turistički vodič će sa svakom grupom provoditi po pola sata, a za to vreme kapija će biti zatvorene za ulaz drugih grupa.

“Za sve građane Užica i turiste posete Starom gradu biće omogućene od subote, u terminu od 10 do 16 časova. Ulaz će biti moguć i svakog narednog vikenda u istom terminu”, kažu u Gradskoj upravi.

Stari grad izdiže se iznad kanjona reke Đetinje i nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka. Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka. Tada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je Nikoli Altomanoviću.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement