Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 13mph S
Humidity: 85%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
55°F
55°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
46°F / 32°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

MAJKA HRABROST: Nada Milić je izgubila dva sina na Kosovu, a trećem je srce prepuklo od tuge

Ovi prolećni dani su prilika da se podsetimo onih koji su dali život za otadžbinu u sukobu sa NATO soldateskom pre 23 godine. Jedna od Srpkinja koje su podnele najveću žrtvu jeste Nada Milić iz Kraljeva, čija su tri sina stradala za vreme i neposredno nakon NATO bombardovanja.

Najpre je poginuo Srđan (26), potporučnik na Kosovu i Metohiji. Bio je u vozilu sa još tri vojnika. Naišli su na minu kod Srbice. Sva tri vojnika su poginula, a Srđan je zbog teških povreda preminuo 4. aprila.

Deset dana kasnije, 14. aprila 1999. godine, na ratnom zadatku poginuo je i Boban, Srđanov brat blizanac, poručnik Vojske Jugoslavije. On se kod Đakovice nalazio u oklopnom vozilu sa još sedmoricom vojnika kad su ih pogodile dve rakete na toplotno navođenje.

ŽIVI OD USPOMENA: Nada Milić sa fotografijama svojih sinova

Tuga za braćom bila je tolika da Goran, treći, najstariji brat, nije izdržao. Srce mu je prepuklo od tuge. Preminuo je u snu, 13. maja 2000. godine, a imao je samo 28 godina. Bio je veren i pred ženidbom. Sahranjen je u grobnici pored braće.

Kad su Milići sahranili svog drugog sina, otac Dragoljub stavio se na raspolaganje Vojsci Jugoslavije i borio se na Košarama. U spomen svojoj deci, po završetku rata napisao je knjige „Moji sinovi“ i „Sokolovi slomljenih krila“.

Iako zdrav i fizički aktivan, preminuo je iznenada 2011. godine u 61. godini. Nada nam kaže da je i njega sustigla neizreciva tuga.

Nada Milić je u Kraljevu, u svojoj kući, napravila spomen sobu u znak sećanja na svoje sinove i muža, junake. Nada kaže da je u životu odražava samo potreba da ljudima prenese podvig i žrtvu svoje porodicu za državu Srbiju i za naš miran i lagodan današnji život.

Nado, junaci neće biti zaboravljeni.

Vječnaja pamjat i Carstvo nebesko!

Tekst: Serbian Times / Facebook Foto: Novosti

YOU MAY LIKE