Chicago
64°
Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

INDIJSKI MISTIK PORUČIO U BEOGRADU:: Doveli smo zemljište do izumiranja, od 2045 kreće velika glad i nestašica

Indijski jogi, mistik i vizionar Sadguru je na svom 30.000 kilometara dugom putovanju od Indije do Velike Britanije, svratio i do Beograda. Sadguru jer na put krenuo motorom, a cilj njegovog putovanja svetom je podizanje svesti o očuvanju zemljišta.

Nekoliko stotina Beograđana okupilo se na Trgu Republike kako bi ispratili performans.

Jaggi Vasudev, poznatiji kao Sadguru, poručio je da želi da podstakne promene ka spasavanju zemljišta i planete.

„Želim da okupimo od 3,5 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske glasačke populacije, kako bi se u svim demokratskim državama podstakla promena politike ka spasavanju našeg zemljišta i planete“, rekao je Sadguru na konferenciji za novinare.

Do sada je boravio u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Češkoj, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, govorio u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi i iz Srbije nastavlja svoj put dalje ka istoku kroz Rumuniju i Bugarsku do Gruzije, Azerbejdžana, Ujedinjene Arapske Emirate, Oman, sve do Indije.

Najvažnija preporuka njegovog pokreta “Save Soil” (Spasimo zemljište) je da vlade širom sveta donesu zakone kojim će se obavezati da se u poljoprivrednim zemljištima nalazi najmanje tri do šest odsto organskog sadržaja.

IZAZVAO VELIKO INTERESOVANJE: Sadguru na Trgu Republike u Beogradu

„Nažalost, doveli smo zemljište do tačke izumiranja, nećemo više imati dovoljno zemljišta, niti će biti zdravo. I naučnici u svetu pominju da smo sada na između 60 do 70 odsto zdravog zemljišta, a do 2045. suočićemo se s glađu i nestašicama. Pogledajte ovu predivnu decu ovde, šta ćemo im ostaviti? Bila je pandemija, sada je rat u našem komšiluku, uvek je nešto i, nažalost, ne možemo da posvetimo pažnju na teme koje su nam od životnog značaja. Klimatske promene jesu postale bitna tema, ali se najviše priča o zagađenju gradova, to jeste bitno, ali oko 70 odsto populacije ne živi u gradovima. Ali svi jedu sa zemlje, a urbana populacija nije zabrinuta za zemljište“, poručio je Sadguru na Trgu u Beogradu.

U poslednjih 40 godina, izgubljeno je 40 odsto površinskog sloja zemljišta na planeti, a UN su navele da je zemljišta preostalo za još samo 80 do 100 žetvi otprilike, što znači za još 45 do 60 godina poljoprivrede i da nakon toga, ukoliko se ne preduzme zaustavljanje degradacije tla, neće biti zemljišta za proizvodnju hrane.

Među metodama koje Sadguru predlaže za obnovu zemljišta su povećanje organskog sadržaja, poljoprivreda zasnovana na drveću ili agrošumarstvo, smanjene potrošnje mesa.

On smatra da je jedan od glavnih uzroka osiromašivanja zemljišta industrijalizacija poljoprivrede, jer se od početka procesa mehanizacije i industrijalizacije značajno smanjio organski sadržaj zemljišta pogodan za poljoprivredu.

Sadguruu su u Indiji dodeljene tri predsedničke nagrade, uključujući jednu za svoj rad na zaštiti životne sredine, kao i najvišu godišnju civilnu nagradu u zemlji za izuzetnu i istaknutu službu.

“Možemo svašta da uradimo, radili smo na pisanju dokumenata za 192 zemlje, zasnovanih na njihovoj poziciji i uslovima koje imaju. Predstavili smo ta dokumenta svim političarima, ali više kao neke priručnike koji bi mogli da im pomognu oko pisanja zakona. moram da anaglasim da nikada do sada ovoliki broj ljudi nije ustao i pokazao svoju odgovornost i zabrinutost za budućnost. Ovo je prilika da se to postavio kao bitna tema, a zbog čega je vlade ne shvataju tako, pa zato što do sada nije traženo to od njih”, naveo je.

A nekoliko stotina građana čekalo je na Trgu, nekoliko sati, kako bi čuli njegove poruke.

Tekst/Foto: N1 Foto: Fonet

YOU MAY LIKE