Connect with us

Amerika

LUDILU NEMA KRAJA: Škola u Njujorku brani učenicima da govore mama i tata, ali to nije sve! (FOTO)

Published

on

“Woke” škola na Menhetnu u kojoj godina košta 57.000 američkih dolara izdala je novi vodič za izražavanje. koji će, kako tvrde, učiniti ovu instituciju “inkluzivnijim” mestom.

“Grace Church School” predstavila je vodič za osoblje, učenike i roditelje na 12 stranica koji ih podstiče da prestanu da koriste reči “mama” i “tata”, kao i da prestanu da pitaju školske drugove gde su išli ​​na odmor i poziva ih da nikome ne čestitaju “Srećan Božić” ili čak “Srećne praznike”.

Škola tvrdi da će ovaj “inkluzivni rečnik” za 2021. godinu “ukloniti štetne pretpostavke iz međuljudske interakcije”.

“Iako prepoznajemo jezik mržnje koji promoviše rasizam, mizoginiju, homofobiju i druge oblike diskriminacije koji su već obrađeni u našim školskim priručnicima, takođe prepoznajemo da možemo učiniti više nego zabraniti jezik mržnje; možemo koristiti jezik da bismo stvorili otvoreniji i inkluzivniji prostor”, navodi se.

Bilo je potrebno svega pet dana da ovoj mladoj ženi otkažu srce i jetra!

Posted by Serbian Times on Thursday, March 11, 2021

Među temama koje su obrađene u vodiču je jezik koji se vezuje za pol, porodicu, seksualnu orijentaciju, rasu i etničku pripadnost, religiju, invaliditet i socioekonomiju.

Pod rodom, traži se da se reči kao “dečaci i devojčice”, “momci”, “dame i gospoda” odbace u korist “ljudi”, “osobe” i sl. Čak se preporučuje da se ti pojmovi menjaju prilikom čitanja knjiga.

Reči “mama”, “tata” ili “roditelji” takođe su zabranjene i zamenjene rečima “odrasli”, “ljudi”, “porodica” ili “staratelji”. Dadilja i bebisiterka takođe su zamenjene rečima negovatelj ili staratelj.

“Porodice se formiraju i strukturiraju na mnogo načina”, navela je škola u obrazloženju.

Škola takođe upozorava da osoblje i učenici “paze na jezik koji koriste kako bi izbegli pretpostavke o ljudima dok se upuštamo u razgovor koji se tiče religije”.

Pitati nekoga “koje si veroispovesti” je zabranjeno i zamenjeno pitanjem: “Da li su vam važne neke verske tradicije?” Pa čak neutralni izraz “Srećni praznici” trebalo bi zameniti sa “lep odmor”. Vodič takođe upozorava da se ne upotrebljava bilo koji izraz koji pretpostavlja da je osoba uopšte išla negde na odmor.

Škola je takođe napravila listu zastarelih termina koje bi svi trebalo da izbegavaju.

Usled sve većeg broja škola koje se priklanjaju ovakvom programu, konzervativci iz Njujorka žale se na tvrdu levicu i “woke” kulturu za koju veruju da se infiltrirala u privatne škole.

Prošlog meseca, novinarka Megin Кeli otkrila je da je svoje troje dece ispisala iz privatnih škola u Njujorku nakon što je nastava skrenula “žestoko ulevo“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Daily Mail
Foto: Wikimedia Creative Commons, Grace Church School

Advertisement