Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

LISTA NAJJAČIH VOJSKI NA SVETU: Srbija je lider u regionu, a evo i na kom se mestu nalazi! (FOTO)

NA rang listi najjačih nacionalnih oružanih snaga, koju je objavila stranica “Global fajerpauer”, Sjedinjene Države zauzimaju prvu poziciju dok je Srbija lider u regionu i nalazi se na 58. mestu.

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena “Pauer indeksa”, pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava “Biznis insajder”.

Najjaču vojsku na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, potom sledi – sa vrlo malom razlikom – Rusija, onda Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Posle svih ulaganja zapadnih zemalja u vojsku Ukrajine, ona se na ovom spisku našla na 15. mestu.

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mestu, Severna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji.

“SAD su zauzele prvo mesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama”, saopštio je, “Global fajerpauer”.

U saopštenju se ističe da je Americi, dodeljena ocena 0,0712 “Pauer indeks”.

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše “Biznis insajder” za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu “Global fajerpauer” je uzimao u razmatranje 145 svetskih sila.

PROČITAJTE VIŠE:

“PRAVOSLAVLJE JE JEDINA PRAVA RELIGIJA”: Japanac, crnac i Meksikanac se spremaju za krštenje u srpskoj crkvi u Americi (VIDEO)

VEŠTIM RUKAMA ČUVA ZANAT OD ZABORAVA: Zorica je majstor zlatoveza, njene niti krase odevne komade poznatih dama! (FOTO)

AMERIKANCI SE NAVUKLI NA SRPSKE RAKIJE: “Konačno su shvatili razliku između votke, viskija i šljivovice!” A ovo je najskuplja srpska rakija na svetu! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: B92

YOU MAY LIKE