Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

LESKOVČANI PRONOSE SLAVU SRBIJE: Naš restoran među 100 najboljih u Americi zeuzeo 25.mesto!

Građani Čikaga, zahvaljujući između ostalog i dvojici Srba, ne moraju daleko da putuju daleko da bi probali hranu u jednom od najbolje ocenjenih restorana u zemlji. To je zato što ovaj grad dom dva restorana sa Yelp-ove liste „100 najboljih restorana u SAD 2022.“.

Na tradicionalnoj godišnjoj listi nalaze se najbolji restorani po ocenama glasova korisnika Yelpa, a ove godine Grad vetrova predstavljaju restoran “Oriole”, koji je zauzeo 4.mesto, kao i “016 Restaurant and Sandvich Shop” koji se probio na mesto #25.

Vlasnici ovog potonjeg su dvojica Bojana, rodom iz prestonice roštilj-mesa, Leskovca.

Evo šta urednik Yelpovog sajta kaže o njihovom restoranu:

“016 je pozivni broj za Leskovac, Srbija, dom najvećeg festivala roštilja na svetu, i inspiracija za jelovnik u ovoj restoran-sendvičari u Čikagu. Hrana je pripremljena u tradicionalnom srpskom stilu, uz korištenje lokalnih sastojaka sa Srednjeg zapada. Naručite popularne “ćevape” na žaru, sa jednim od srpskih piva ili tradicionalnom rakijom.

AMERIKANCI PALI NA LESKOVAČKE SPECIJALITETE: Deo teksta na Yelpovom sajtu povodom izbora 100 najboljih restorana u SAD

Po čemu su poznati: “016” je najbolje ocenjen po svom mesu na žaru i dimljenom mesu, slanim pecivima i Chi-Vap sendvičima (kobasica na žaru sa lukom uvučenom u lepinju). Ostali favoriti: burek od spanaća i sira umotan u lagano, ljuskavo testo i tradicionalna sarma – kupus preliven umakom i punjen goveđim i svinjskim mesom.”

Na kraju se u tekst prenosi i komentar jednog korisnika Yelp, koji kaže: „Nikad nisam probao srpsku kuhinju, ali sada sam kupljen! Burek od spanaća i sira je bio tako lepo pripremljen da sam se jutros probudio razmišljajući o tome.”

A evo šta o ovom velikom uspehu kažu domaćini iz restorana “016”.

-Zadovoljstvo je predstavljati našu Srbiju, običaje, hranu, našu rakiju, ljudima u Americi koji su do tada imali malo ili nimalo kontakta sa srpskom kuhinjom i tradicijom. Zadovoljstvo je tim veće kada dobijemo priznanje poput ovog Yelpovog izbora među 100 najboljih američkih restorana, ističe Bojan Jovanović, menadžer Restorana “016”, koji je frontmen dueta u kome se još nalazi šef kuhinje i vlasnik restorana Bojan Milićevićjedan od diplomaca poznate kuvarske škole “Le Cordon Bleu”.

OSMESI NA LICIMA MUŠTERIJA SVE GOVORE: Restoran gostima služi tradicionalna srpska jela spremljena “na američki način”

Godinu dana bilo je potrebno da ovaj restoran koji spaja tradicionalnu srpsku kuhinju sa američkim stilom života i začinima iz celog sveta skrene pažnju čikaških restoran-kritičara.

-Sve je počelo od čuvenog Majka Sule (Mike Sula), koji o nama piše odličnu recenziju u listu Chicago Reader (koju možete pročitati OVDE). Posle tog teksta raste interesovanje, a u “016” počinju da dolaze gurmani iz celog grada. Sve dolazi na svoje mesto mnogo brže nego što smo očekivali. Brže čak i nego što smo i mi sami želeli. Nakon onoga što je napisao Sula interesovanje američke publike za to što radimo je bilo jako veliko, priseća se

Inače, Restoran “016” našao se i u ovogodišnjoj konkurenciji za prestižnu kulinarsku nagradu “Jean Banchet”, nezvanični izbor za najbolje gastronome Čikaga i okoline (Chicagoland), zajedno sa još jednom Srpkinjom, somelijerkom Jelenom Prodan.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE