Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ČIKAGO JE KONAČNO SLOBODAN! Od ponedeljka više ne trebaju maske ni potvrde o vakcinaciji u restoranima, prodavnicama, bioskopima…

Građani Čikaga od 28.februara više neće morati da nose maske u restoranima, prodavnicama, radnjama, poštama, bioskopima..niti će im za ulazak u javne prostore trebati potvrda o vakcinaciji. Gradonačelnica Lori Lajtfut je upravo objavila da mandati za maske i vakcine prestaju u ponedeljak.

Promene su usledile nakon nekoliko nedelja tokom kojih je padao broj obolelih od COVID-19, tačnije njegove najnovije varijante – Omikron. Kraj ograničenja u gradu Čikagu biće usklađen sa državom Ilinois, koja planira da ukine sopstveni mandat za maske u ponedeljak.

„Za nas je važno da prepoznamo ovaj trenutak kakav jeste: ogroman korak napred u našim naporima da prevaziđemo COVID-19“, rekla je gradonačelnica Lori Lajtfut na konferenciji za novinare u utorak.

Čikago i Ilinois su primenili mandate za maske u avgustu 2021. kada je varijanta Delta bila u naletu. Zatim je talas Omikrona — koji je počeo krajem novembra — doveo do rekordnog broja slučajeva, hospitalizacija i smrti. Da bi se suzbio nagli porast, zvaničnici su početkom januara počeli da zahtevaju od restorana, barova i drugih mesta da proveravaju ljude da li imaju dokaze o vakcinaciji.

Dr Alison Arvadi, šef Odeljenja za javno zdravlje Čikaga, rekla je da je naredba o potvrdama za vakcinaciju dovela do toga da se veliki broj stanovnika Čikaga vakcinisao protiv virusa. Ali glavni fokus mandata je uvek bio da se zaštiti zdravstveni sistem Čikaga od preopterećenja, zbog čega je prikladno da se sada i završi, rekla je ona.

Maske će i dalje biti potrebne na nekim mestima, kao što su zdravstvene ustanove i javni prevoz. A pojedinci mogu nastaviti da nose maske, baš kao što ih neka mesta mogu zahtevati, rekla je Lajtfut.

„Ljudi, budite ljubazni i savesni prema svojim komšijama i svim odlukama koje sami donesu kako bi se osećali udobno i zaštićeno“, rekao je Lajtfut.

Guverner JB Pritzker je 9. februara najavio da će mandat države Ilinois za masku u državi prestati 28. februara.

Lajtfut i Arvadi su istakli da ne mogu da garantuju da se mandati neće vratiti u budućnosti.

Gde će maske i dalje biti potrebne:

  • Državne škole u ​​Čikagu.
  • Starački domovi i dnevni centri za negu
  • Zdravstvene ustanove.
  • Javni prevoz, uključujući autobuse, vozove i avione.
  • Federalne zgrade u oblastima visokog rizika
  • U preduzećima koja privatno zahtevaju upotrebu maski.
  • U opštinama, gradovima ili okruzima, koje imaju mandat maske.

Izvor: BlockClubChicago Foto: Colin Boyle

YOU MAY LIKE