Published 3 weeks ago

By Serbian Times

LEPE VESTI ZA SVE PORODICE: Testiranje na spinalnu mišićnu atrofiju postaje obavezno za novorođenčad u Srbiji!

Za svu novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje počinje obavezan skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

Uzorak će se uzimati u porodilištima

Uzimanje uzoraka će se obavljati u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Obavezni skrining za još tri bolesti

Testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Obavezni skrining radi se još i za tri bolesti fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. godine za cističnu fibrozu.

Podsetimo, zahvaljujući upravo ovom skriningu malom Lavu Teodoroviću otkrivena je SMA, on je primio skupi lek zolgensmu, i sada se uspešno oporavlja.

PROČITAJTE VIŠE:

IZGUBLJENI FILM NEBOJŠE GLOGOVCA: Trebalo da izađe 2015., glume svi velikani, a premijera se i dalje odlaže! (VIDEO)

DIJANA PUTOVANJA ZAMENILA PUŠKOM I UNIFORMOM: Sve više devojaka se dobrovoljno prijavljuje za vojsku! (FOTO)

BAJAGA I INSTRUKTORI UŠLI U UDŽBENIKE: Ovaj legendarni hit se našao u programu za 4. godinu gimnazije! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: M. Anđela

YOU MAY LIKE