Connect with us

Srbija

LEPE VESTI SA KOSOVA: Posle dve decenije rođena prva beba u srpskom selu

Published

on

U  selo Blagača, 2006. godine vratilo se dvanaestak povratnika, uglavnom starijih ljudi. Najmlađi žitelj je do sada bio Dušan Janković, koji se prošle godine oženio, a od pre mesec dana selo je bogatije za još jednog stanovnika – malog Radoša.

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca.

Najveća radost povratničkog u opštini Istok, pored povratka Jankovića je vest da je u selu rođena srpska beba, posle više od dve decenije. Posle toliko vremena začuo se dečiji plač u selu koje se rađa na zgarištu koje su spalili albanski ekstremisti a meštani napustili.

Maleni Radoš uveselio je povratničko selo jer je prva srpska beba rođena u Blagači posle 21 godine. Usrećio je roditelje Sanju (41) i Duška (43) Jankovića i baku Stanku (63), ali i Srbe u dvadesetak domova koji su odlučili da se vrate u novosagrađene kuće, namenjene srpskim povratncima.

,,Radoš nas je sve podmladio”, sa širokim osmehom na licu govori Sanja i dodaje:

,,U selu sa nama je još desetak povratnika i svi su uglavnom stariji ljudi. Suprug i ja smo do Radoševog rođenja bili najmlađi u Blagači. Sad nam je on svima dao snagu i ulio neku posebnu veru i nadu. Vreme nam je drugačije organizovano i sve što radimo, radimo sa više poleta.”

,,Živimo život povrtanika i ne razmišljamo o napadima i pljačkama Albanaca kojima su uglavnom izloženi povratnici u metohijskim sredinama. Nedostaje na sopstveni prevoz, a nismo u finanijskoj mogućnosti da kupimo auto, koji bi nam mnogo značio jer svake nedelje odlazimo na redovne pedijatrijske preglede u Кosovsku Mitrovicu, koja je udaljena šezdesetak kilometara “, objašnjava nedaće sa kojima se suočava Sanja Janković.

,,Namera nam je da se ovde ponovo skućimo, da nastavimo da živimo životima koji su nam “prekinuti” pre 22 godine kada smo morali da se iselimo”, nastavlja Sanja.

Oba roditelja se nadaju da će svom sinu jedincu obezbediti normalne uslove za život. Кuću koja im je sagrađena kao i ostalim povratnicima, solidno su opremili a Jankovići razmišljaju i o bavljenju poljoprivredom u bliskoj budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Pronađen grob kosovskog junaka, ploča iz 14.veka krije veliku tajnu! (FOTO)

OGROMAN USPEH “DARE IZ JASENOVCA”: Srpski film ostvario najveću zaradu po bioskopu u SAD!

TRI GODINE BEZ GLOGIJA: Ekskluzivno:Dirljivi odlomci iz knjige o najvoljenijem srpskom glumcu, čoveku koji je odbio Anđelinu Džoli!

“Nigde nam ne može biti bolje nego u zavičaju i svojoj kući koja nam je sa rođenjem sina postala pravi dom. Sad u ovoj sreći, prisećam se kako sam sa roditeljima, bratom i sestrom morala da izbegnem. Imala sam nepunih dvadeset godina i tada mi se srušio čitav moj svet.”

Iako su se poznavali i družili još od detinjstva, Dušan napominje da ih je tek posle mnogo godina spojila ista želja: ,,Vukao nas je zavičaj. Sretali smo se, obnovili smo druženje i odlučili da se vratimo i venčamo.”

Podmladak u selu je podstrek za sve Srbe ovog i okolnih sela opštine Istok za povratak i opstanak na ovim prostorima.

,,Imao sam sreće da se zaposlim kao pomoćni radnik u Domu zdravlja u Osojanu, tako da nam taj moj posao znači egzistenciju. Sa nama živi i majka Stanka koja pomaže Sanji u kućnim poslovima i skromnom penzijom doprinosi kućnom budžetu. Srećni smo što smo se vratili”, završava Dušan.

Iako u selu možda nemaju idealne uslove za život, Jankovićima sigurno ljubavi ne manjka.

Izvor: Zoran Vlašković Foto: Zoran Vlašković

Advertisement