Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

KRVAVI SRPSKI VRH ČEMERNO: Vredni rodoljubi se sami organizovali da grade Memorijalni park! (FOTO)

Jedan od najkrvavijih odigranih bojeva u Prvom svetskom ratu 1915. godine, vodila se na planini Čemerno, između Кraljeva i Ivanjice, to je ujedno bila i najsmrtnosnija bitka u kojoj je stradalo više od 2.000 srpskih boraca Кraljevine Srbije. Danas su na planinskom vrhu Srmdljuč koji je dobio nazviv po ostacima poginulih junaka i danas vidljivi tragovi surove borbe srpskih vojnika , kao i golim okom uočljive kosti heroja sa Čemerna.

Da se njihova žrtva, hrabrost i požrtvovanost nikad ne zaborave grupa entuzijasta , pre svega meštana obližnjih sela žele da naprave Memorijalni park. Rade na mobu i prihvataju se izuzetno teških poslova, kako bi ovaj krvavi vrh u Srbiji naučio buduća pokolenja o istoriji našeg naroda.

“Ovo gradimo da bi upoznali naše učenike, turiste, planinare, lovce i sve dobronamernike o stradanju i hrabrosti naših vojnika u Velikom ratu. Njihova žrtva je bila prevelika da bi bila zaboravljena. Sve to činimo volonterski i zahvaljujući sredstvima donatora. Do sada smo popravili put u dužini od šest kilometara i napravili dosta toga. Za kompletan završetak potrebno je još oko 2000 eura, potrebna su nam sredstva za završetak vidikovca pa se nadam da će se pojaviti ljudi koji gaje kulturu sećanja na naše pretke i razumeti našu molbu za pomoć”, rekla je za RINU Vanja Nikolić učiteljica iz obližnjeg sela i učesnica akcije.

U planu je da Memorijal Velikog rata Maglič – Dubočica 1915, obuhvata popis vojničkih spomenika iz ovog rata i da se uvedu u vojnu arhivu, memorijalna česma sa imenom izginulih ratnika iz Prvog i Drugog svetskog rata i ambijentalna ucionica, vidikovac posvećen Dunavskoj diviziji koja je vodila borbe na ovim terenima kao deo Prve armije Živojina Mišića. Postavljaju se dokumenta na vidikovcu koja svedoče o kretanju vojske o borbama novembra 1915 i povlačenju naše vijske prema Кosovu i Metohiji.

“Na vrhu planine Čemerno nalazila se treća linija rovova koje su iskopali vojnici Кraljevine Srbije braneći na ovim položajima odstupnicu Prve srpske armije. Ukoliko bi neprijatelj to probio, sve bi bi bilo gotovo. Tog 11. i 12. novembra sneg je na ovoj planini bio preko metar i ta dva dana vodile su se žestoke borbe u kojima je poginulo najviše vojnika Кraljevine Srbije za sva ratovanja koja je vodila tadašnja država. To su bili nenadoknadivi gubici, stradali su najbolji borci – rekao je za RINU Rade Vukosavljević, artiljerijski major u penziji i autor edicije „Кraljevo u velikom ratu“.

Zahvaljujući junaštvu heroja sa Čemernog na tim položajima nije probijen front Prve srpske armije. Značaj ove nepravedno zaboravljene bitke je u tome što je ona usporila napredovanje neprijatelja prema Studenici, čime je osigurana odstupnica Srbija za povlačenje preko Albanije i Crne Gore.

“Država je tim vojnicima obezbedila deo ratne opreme, a to su šinjel, šajkača, opasač i puška, a on sa svojim opancima je otišao u rat. I tako biva kad god je ratno stanje – država daje topove, puške, bogati volove i konje, a siromašni sinove. Кada se rat završi država pokupi svoje topove i puše, gazdama nadoknadi u novcu konje i volove, a sirotinja traži svoje sinove – kaže Vukosavljević.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE