Connect with us

Srbija

KRALJICA MARIJA, NAJBOLJI UZOR NAŠIM DEVOJČICAMA: Vrnjačka banja dobila turnir u njenu čast (FOTO)

Published

on

Kup se održava pod pokroviteljstvom Princeze Danice Karađorđević, koja je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv da podrži očuvanje i promovisanje tradicionalnih vrednosti kroz sport kod najmlađih uzrasta

U Vrnjačkoj Banji je u nedelju, dan uoči obeležavanja 59 godina od upokojenja najvoljenije srpske kraljice, održan prvi kraljevski „Kup Kraljice Marije“ u ženskom fudbalu, pod pokroviteljstvom Princeze Danice Karađorđević, a u organizaciji Ženskog fudbalskog udruženja „Kraljica Marija“ iz Novog Sela i uz podršku opštine Vrnjačka Banja.

Turnir je organizovan u čast Njenog Veličanstva kraljice Marije Karađorđević, u slavu njenog života i imena.

Dan kada nas je napustila, 22. jun, je i dan Ženskog Fudbalskog Kluba “Kraljica Marija”. 

PROSLAVILE DAN ŽFK: Na dan smrti Kraljice Marije obeležava se dan kluba

”Kao najveća dobrotvorka i najvoljenija kraljica u istoriji srpskog naroda, predana majka i supruga, bila nam je uzor i inspiracija kao primer vrednosti koje u svakom vremenu devojčice mogu i treba da slede od najranijih uzrasta”, objasnio je Mario Majstorović, predsednik ŽFK ”Kraljica Marija” i podsetio na reči vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao:

„U kraljici Mariji srpski narod je našao sve ono za čime je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu.“ – podsetio je on.

PODELJENE ZAHVALNICE: Pobednik klub Plava zvezda iz Kragujevca

Majstorović je istakao da je uprava kluba u želji da oživi svetlu tradiciju, uputila molbu Njenom Kraljevskom Visočanstvu Princezi Danici Karađorđević, supruzi Princa Filipa i majci Princa Stefana, za koju smatraju ”da u modernom vremenu na najdostojanstveniji način predstavlja zaostavštinu dama iz Karađorđevog doma”, da uzme pod pokroviteljstvo ovaj događaj. 

Princeza Danica je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv i postala pokrovitelj Kupa Kraljice Marije u Vrnjačkoj Banji, a u svojoj pozdravnoj poruci koja je pročitana na otvaranju Kupa ”Kraljice Marije” poručila je da je ova inicijativa veoma obradovala:

DANICA: Da devojčice budu ponosne na svoje nasleđe

”Očuvanje i promovisanje tradicionalnih vrednosti kroz sport kod najmlađih uzrasta je nešto što veoma podržavam. Kraljica Marija je jedna od najsjajnijih istorijskih ličnosti u našem narodu i uzor za sva vremena. Zato svim devojčicama želim puno uspeha, da veruju u sebe i da se još dugo okupljaju ovim povodom. Da razvijaju sportski duh, humanost, zajedništvo i budu ponosne na svoje nasleđe” poručila je princeza Danica.

U Kupu je učestvovalo 8 ekipa iz svih krajeva Srbije. Oko 160 devojčica borilo se sa trofej ”Kraljice Marije” na čak 4 terena, a nakon velike i fer borbe trofej je zasluženo osvojila ekipa ženskog fudbalskog kluba ”Plava zvezda” iz Kragujevca.

160 DEVOJČICA UČESTVOVALO NA TURNIRU: Promocija sporta na najlepši način

Drugo mesto osvojila je ekipa ŽFK ”Jedinstvo” iz Uba, a treće mesto ekipa ŽFK ”Kraljica Marija” iz Novog Sela. Za najboljeg igrača turnira proglašena je Paunović Tijana iz ŽFK ”Jedinstvo” Ub, najbolji strelac je Jevtović Jelena iz ŽFK ”Kraljica Marija”, a najbolji golman Veličković Milica iz ŽFK ”Plava zvezda” Kragujevac.

Namera organizatora je da takmičenje postane tradicionalno i da okuplja sve više ekipa i renomiranih klubova iz cele zemlje, te da se kroz promociju sporta i zdravog načina života razvija sportski i viteški duh, fer plej, upoznaju i približe zaostavština, vrednosti i kultura našeg naroda najmlađim uzrastima.

IZVOR: Serbian Times FOTO: Promo

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement