Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 2 years ago

By admin

KRALJ MILUTIN KRENUO KA HILANDARU: Srpsku svetinju će krasiti mozaik jednog od najvećih ktitora! (FOTO)

Najznačajniji duhovni i kulturni centar srpskog naroda, Manastir Hilandar, od sutra će dobiti prvi mozaik u svojoj viševekovnoj istoriji.

Mozaik njegovog najvećeg ktitora posle Svetog Simeona i Svetog Save – kralja Milutina, za samo dva meseca stvoren je u umetničkoj radionici porodice Ivanović iz Paraćina i sa svojim autorima je već krenuo do svog odredišta na Svetoj Gori. Povod za izradu ovog izuzetno vrednog umetničkog dela je obeležavanje 700 godina od smrti znamenitog srpskog vladara koji je podigao Srbiju do velike balkanske sile.

Izuzetan rad upisuje tvorce mozaika, akademskog slikara svetskog renomea Zorana Ivanovića i njegovo troje dece: Temjana, Vasilisu i Temjanu, u srpsku duhovnu istoriju. U sredu uveče, dan pre kretanja put Svete Gore, mozaik je predstavljen u novoj galeriji Kulturnog centra u Paraćinu, gde je privukao veliku pažnju. Paraćin se ponosi Ivanovićima koji će, svojim delom, ostaviti trag ne samo u srpskoj, već i u veri svih pravoslavnih hrišćana.

“Dobili smo iz Hilandara pretežak zadatak da za samo dva meseca uradimo ovaj mozaik, pa je zajednički rad nas četvoro bio jedini način da odgovorimo tom kratkom roku. Radili smo starom inverznom tehnikom, sa naličja, pa smo tek dva sata pre nego što smo mozaik predstavili javnosti prvi put videli pravo lice kralja Milutina. On je ktitor Manastira Hilandar, najviše zaslužan što je ova svetinja takva kakva danas jeste. Nabavka materijala za izradu bila je jedna od najtežih stvari. Deo stakla naručili smo iz Italije, ali deo mozaika koji predstavlja samu svetinju Hilandar kojeg kralj drži u naručju, uradili smo prirodnim kamenom. Vrlo tendenciozno, da ne oskrnavimo tu prirodnost i lepotu kojom naš manastir zrači”, kaže Zoran Ivanović, i dodaje da, upravo držeći u rukama tu svetinju, kralj Milutin se prvi put pokazuje kao ktitor Hilandara.

Za razliku od drugih manastira na Svetoj Gori, Hilandar do sada nije imao mozaičku tradiciju. Zoran Ivanović je sa sinom Temjanom godinama povremeno hodočastio do ove svetinje i prilikom jedne takve posete odneo na poklon svoj prvi mozaik Bogorodice. Tada se i rodila ideja za izradu mozaika. Dogovori su trajali gotovo dve godine i na kraju su dobili igumanov blagoslov. Počeli su da rade kompozicije mozaika Vavedenja Presvete Bogorodice, površine oko pet kvadrata, sa trinaest figura. Dogodilo se, međutim, da je drugi zadatak dobio prioritet zbog obeležavanja sedam vekova od smrti kralja Milutina, pa će tako prvo biti postavljen mozaik u njegovu čast. I to na glavni ulaz službenih prostorija odmah nakon subotnje svečane trpeze.

Kako napominju Temjan, Vasilisa i Temjana, kada se radi u zajedništvu, posvećeno i sa ljubavlju, ništa nije teško, pa ni raditi svakodnevno od 10 do 12 sati. Tako je to bilo tokom prethodna dva meseca. U zbiru, to je najmanje 40 sati dnevno. Četvoro Ivanovića zapravo su jedan živi mozaik, četiri kamenčića jedne umetničke celine koji će svojim radom, kao bilom, svih narednih vekova otkucavati u Hilandaru.

Kralj Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić ispunio je svoj zavet da će podići onoliko crkava koliko godina vlada. Zna se za 42 njegove zadužbine. Između ostalih, podigao je Gračanicu, Banjsku i Crkvu Presvete Bogorodice – sada glavnu crkvu u Hilandaru.

Vavedenje je i slava manastira Hilandar, pa otuda prvi dogovor da Ivanovići rade taj mozaik.

“Mozaik Vavedenje smo uradili više od polovine i isporučićemo ga do maja naredne godine. To će biti drugi od ukupno četiri mozaika, koliko je dogovoreno da uradimo za Hilandar”, naglašava Zoran Ivanović.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Kulturni centar Paraćin

YOU MAY LIKE