Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

LEPA ŽELJANA JE ZVEZDA VOJSKE SRBIJE: Voli otadžbinu, uniformu i vojnički način života! (FOTO)

Nedaleko od centra Gornjeg Milanovca nalazi se kasarna “Vojvoda Radomir Putnik” u kojoj je sve više žena u vojničkoj uniformi. Jedna od njih je i Željana Radojčić iz Banje Koviljače, koja je tu je na specijalističkoj obuci, u Centru za obuku veze i informatike.

Željana se za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavila po završetku srednje škole, u julu 2021. godine, i stupila na dužnost u septembarskoj klasi. Zakletvu je položila 17. septembra u Valjevu, a mesec i po kasnije dobila je prekomandu.

Ima 19 godina, ističe svoju ljubav prema otadžbini i kaže da ima i veliku podršku, i da su joj roditelji i mlađi brat dali vetar u leđa kada je odluku trebalo doneti. Prema njenim rečima, polaskom u vojsku ostvarila je svoje snove iz detinjstva.

“Moj motiv je bio sticanje novog iskustva i nadograđivanje sebe, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu”, kaže Željana i ističe da je njeno pristupanje vojsci za okolinu ipak bio neobičan potez: “Nisam se toliko obazirala na komentare. Vodila sam se svojim osećajem. Bili su mi oduvek zanimljivi uniforma i taj vojnički način života.”

Imala je, dodaje, podršku prijatelja i kluba u kom trenira karate već deset godina.

“Zanimljivo, u početku neobično, ali ponosno i dostojanstveno”, odgovara na pitanje kako se oseća u uniformi: “Ljubav prema zemlji ovde nam je svima primarni motiv.”

Na društvenoj mreži Instagram, ova atraktivna crnka ima blizu 10.000 pratilaca, a svoje pratioce često obraduje fotkama u atraktivnim izdanjima.

“Vojska nema predrasude. To jeste pitanje u svakom upitniku, ali nije nešto što određuje ili etiketira vojnika”, kaže Željana.

Inače je zabranjeno da se tetovaže vide na delovima tela koji nisu pokriveni uniformom. Međutim, za mlade dobrovoljce napravljen je ustupak.

Željana je po struci elektrotehničar računara. Upisala je i višu školu. Tokom vojne obuke, knjige su kod nje. Kaže da uči tokom popodnevnog odmora i da će na ispite tek izaći.

“Završila sam tehničku školu u Loznici, ali sam nastavila sa školovanjem. Upisala sam poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. To je privatna viša škola u Loznici. U dogovoru sa nadležnima tamo dobila sam knjige. Ovde učim u slobodno vreme. Izlaziću kada bude vreme ispita. Ovih šest meseci, dok sam u vojsci, tako će da funkcioniše”, objasnila je.

U dosadašnjoj vojnoj obuci beleži uspehe. Za to je dobila i nagradu.

“Sleduje nam jedan redovan vikend, koji sam ja iskoristila, ali po zasluzi i rezultatima na testu možemo da dobijemo slobodno za odlazak u grad”, kaže dodajući da je osvojila tu nagradu, te da joj se Gornji Milanovac dopao, kao i da joj vojnički život prija.

Dva je meseca kako se budi u zoru i leže pre ponoći, a bilo joj je potrebno sedam dana da se navikne. Razgibavanje ide pre jutarnje kafe, a ona je svakako ne bi popila.

“Dan u vojsci počinje u šest časova. Nakon toga imamo fiskulturu u 6.15. Ona je obavezna svako jutro i traje 25 minuta, potom imamo doručak. Od osam časova počinje prepodnevna obuka. Nije nam daleko do doručka, uz dobru disciplinu brzo se navikavamo. Kafu ne pijem, ali na odmoru popijem limunadu ili vodu. Dan se završava nakon povečerja, kada se gase svetla i ulazi u spavaone. To je u 21.30. Isključuje se svetlo, a i mi. Nakon toga je spavanje, svakog dana isti princip”, priča.

Željana kaže da vidi sebe u vojsci. Volela bi da tu nastavi da radi. Ne zna koji će joj se putevi otvoriti, ali veruje da može mnogo. Isto tako veruje da je i njenim koleginicama samo nebo granica.

“Položaj žena poteže dosta pitanja. U svakom slučaju sam sigurna da i vojnici ženskog pola u svim sferama daju svoj maksimum. Mislim da je uz trud i rad sve moguće. Videćemo dokle će me to dovesti.”

Sa njom je još oko 30 žena vojnika, što je oko 50 odsto u generaciji. Objašnjava da upravo one ne dozvoljavaju da budu izdvojene.

“Uzimajući u obzir da je 21. vek, sve se izjednačava. Žene same, intuitivno, ne žele da budu izdvojene. Trudimo se da ne idemo linijom manjeg otpora. Motiv devojaka koje dođu na dobrovoljno služenje vojnog roka jeste da dokažu i sebi, a i okolini, da žensko i te kako može trudom i radom da doprinese zemlji Srbiji”, kaže Željana.

Navodi i da je to delom i lekcija koju je naučila u vojsci.

“Ovde smo svi jednaki. Vojska nas pre svega tome i uči, jednoobraznosti, u svemu, kako na obuci, tako i tokom slobodnog vremena. Ovde je najbitniji kolektiv, to je ono što čini vojsku vojskom”, napominje.

Kaže i da su spavaone odvojene spratovima, te da su na jednom samo žene, na drugom samo muškarci.

“Same smo u tom delu, ne i u sobi. Nas 20 delimo jednu”, dodaje Željana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen Instagram @radojciczeljana

YOU MAY LIKE