Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

KOŽA KAO PLATNO: Nataša stvara živa umetnička dela sa pet četkica, malo mašte i talenta (FOTO)

Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta. Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti. Body painting (oslikavanje tela) je jedna od formi body art-a

Umetnost oslikavanja lica i tela bila je prisutna još u praistoriji, kada su za vreme obreda ljudi koristili živa platna da bi dočarali iskustva iz prošlosti, životne težnje ili pak motive. Ukrašavanjem tela, oslikavanjem raznih motiva ljudsko telo postaje tzv. živo umetničko delo.

Nataša Jokić ( 43 ) iz Topole, po struci je mašinski tehničar i nikada nije ni slutila da u sebi ima talenat za slikanje, a sve je počelo jedne večeri kada je nacrtala prvi crtež, na papiru naravno a kasnije i na licu.

Šminkanje sam povezala sa face paintingom i na taj način maksimalno ispoljila kreativnost. Kako je majka predavala likovno verovatno sam od nje nasledila talenat za crtanje,

„Od svoje sedamnaeste godine bavim se šminkanjem, kozmetika je bila moja želja još od detinjstva. Međutim, šminkanje sam povezala sa face paintingom i na taj način maksimalno ispoljila kreativnost. Kako je majka predavala likovno verovatno sam od nje nasledila talenat za crtanje, a uvek su u kući bile olovke i boje. Jedne večeri, sasvim slučajno u trenutcima kada sam bila tužna stvorila sam pravo remek delo, od tad je sve počelo, a platno je ubrzo zamenilo nečije lice ili telo“, rekla je Nataša Jokić.

GRINČ: Who stole the Christmas

Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta. Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti. Body painting (oslikavanje tela) je jedna od formi body art-a.

Najčešće se slika po celoj površini tela. Body painting, koji je ograničen na lice zove se face painting. Nataša se face paitingom bavi od 2015. godine, i kako kaže jedina mana ovakvog umetničkog dela je ograničen rok trajanja – uglavnom dok se ne opere vodom.

Posebno me raduje belly- painting jer tad slikam na trudnici na stomaku, dok ja slikam beba se pomera i to je osećaj koji ne može da se iskaže rečima

„Boje su na bazi vode, lako se skida sa lica vodom i sapunom. Oslikavanje traje od 15 minuta pa i do nekoliko sati, zavisno od lika. Do sada je bilo raznih tema, Van Gog- Zvezdana noć, noć veštica, Lepotica i zver, zavisno od prilike i inspiracije. Tema ima dosta, jesen, zima, široka je grana koja ne ograničava umetnika da se iskaže. Imamo svu slobodu, može to biti i neka reklama, filmska industrija, maskenbali.

BELLY PAINTING: I beba u stomaku učestvuje u procesu rada

Posebno me raduje belly- painting jer tad slikam na trudnici na stomaku, dok ja slikam beba se pomera i to je osećaj koji ne može da se iskaže rečima. Nedavno sam nacrtala ’Grinch-Who stole the Christmas’, ili u prevodu ko je ukrao Božić. Grinč je inače mrzovoljni deda Mrazov pomoćnik, koga nervira sva ta novogodišnja euforija i rešio je da im svima pokrade ukrase i jelke. Ali posle mu je bilo žao pa ih je vratio”, nasmejano nam Nataša objašnjava svoje poslednje remek delo.

Nataša je svoju umetnost uspešno predstavila i na takmičenju koje se kod nas održava u oktobru na sajmu kozmetike. Kako kaže posebno je ponosna na osvojenoj nagradi jer svoju umetnost stvara sa pet četkica dok ostali imaju na desetine.

MASKA ZA SVAKU PRILIKU: Oslikavanje traje od 15 minuta pa i do nekoliko sati

„Ove godine sam osvojila prvu nagradu u kategoriji Online Bafs, takmičenje za nenagrađivane umetnike , a takmičim se drugi put. Divno iskustvo, upoznajemo nove tehnike i razne takmičare. Iako je kod nas još nedovoljno razvijena umetnost, ipak ima talentovanih mladića i devojaka“, navela je ona.

Jokić ističe da su joj sve starosne dobi mušterije, od dece do odraslih, a poseban povod za ovakvo predstavljanje i ne mora da postoji.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

YOU MAY LIKE