Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

KOSIDBA U KAMENOJ GORI: Vladika Atanasije pokazao svoje kosačko umeće, tradicija sačuvana!

Pre osam godina u Kamenoj Gori Udruženje građana „Majkina duša“ iniciralo je oživljavanje kosačke mobe. Posle prošlogodišnje pauze, zbog pandemije, ponovo su se okupili kosci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Pre takmičarskog programa, vladika mileševski Atanasije služio je moleban, a pokazao je umešnost i sa kosom. Kosidbi u Kamenoj Gori cilj je da putevi u tom kraju ožive kako za meštane tako i za goste koje rado dočekuju.

„Biće prohodniji. Izrovani su. Put kojim se češće prolazi, lakše se obnavlja“, podseća vladika mileševski Atanasije Rakita.

Predsednik Udruženja građana „Majkina duša“, Željko Kijanović, iščekuje obnavljanje puta.

„Dođemo, pa kosimo, pa se družimo ovde, pa dođu ljudi sa strane i onaj put nam je malo, ali nam je obećao predsednik da će da nam uradi ovaj put što se iskreno radujemo“, nada se Kijanović.

Uprkos lošem putu, prirodne lepote i duh tradicije privukao je goste da se takmiče ili na drugi način doprinesu oživljavanju Kamene Gore.

„Samo kad je dobra i oštra kosa, može i uzbrdo i nizbrdo. Najveći je problem ako nije kosa oštra, onda nit možeš uzbrdo, nit nizbrdo“, kaže vredni kosac.

„Jeste Srbija mala, ali je po pitanju manifestacija mnogo velika. Polako se narod vraća na selo“, veruje Kamenogorac. 

Ipak, Kamena Gora je opustela. Kreiranjem uslova za organsku proizvodnju i zdravu hranu, koja u Evropi ima visoku cenu, žitelji kažu da bi se na taj način selo podmladilo.

„Da imaju samo slobodno tržište. Ovako sve uzmu nakupci. Više oni zarade za dva, tri dana, nego ovaj čovek što je godinu dana radio i proizvodio“, smatra Slobodan Kijanović.

„Da bar koliko bilo sela ožive. Ne u velikoj meri, ali bar… Jer nam dosta hrane dolazi iz sela“, smatra Borivoje Ilić, mladi pesnik i poljoprivednik iz Negbina.

Zato kosidba za Kamenogorce ima i širi značaj, da se ne ugase ognjišta, da se u tom kraju neguju običaji i da se što dalje čuje odjek pesme kosaca na mobi.

Izvor: RTS.rs Foto: kulturanadar.org.rs

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!