Chicago
64°
Partly Cloudy
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 53%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 3
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
79/63°F

Published 2 years ago

By admin

KONGRESMENI PISALI BAJDENU: U Srbiji vlada korupcija, napadi na medije svakodnevni, uvedite sankcije!

Grupa članova američkog Kongresa zatražila je od američkog predsednika Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan, navodeći da su zabrinuti zbog uticaja političke situacije u Srbiji na region i Evropu.

U pismu upućenom Bajdenu, oni su takođe pozvali administraciju da nastavi da se angažuje i razgovara sa srpskom vladom kako bi se iskorenila korupcija u Srbiji i zaustavili napadi na medije.

Potpisnici pisma su članovi Predstavničkog doma, iz odbora za obaveštajna pitanja, unutrašnju bezbednost i spoljnopolitičke odnose.

Članovi Kongresa podsetili su Bajdena na izjavu tokom posete Beogradu avgusta 2016. godine da je, kako su ukazali, prevashodno u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da se razvija i napreduje.

“Zato podstičemo vašu administraciju da radi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe – dva ključna pitanja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka EU”, navodi se u pismu koje su potpisali članovi Kongresa Raža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid N. Sisilin, Džen Šakovski, Džejms P. Mekgavern i Majk Kvigli. Neki od njih ujedno su i članovi Albanskog i Bosanskog kokusa.

Američkom predsedniku su u pismu sugerisali da razmotri primenu izvršne uredbe 14033, koja podrazumeva blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

“I – tamo gde je to moguće – da se založe za transparentniju i odgovorniju vladu Srbije koja će poštovati demokratiju, ljudska prava, i vladavinu zakona”, ukazano je u dokumentu.

Istakli su i da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta, podsetivši na Bajdenove reči tokom posete Beogradu, dok je obavljao potpredsedničku funkciju 2016, da su nacije snažnije kada se čuje glas mnogih.

“Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji prosperiraju i da sa vladom imaju odnos uzajamne koristi “, navedeno je u pismu upućenom američkom predsedniku.

Kao jedan od primera navedena je Radiotelevizija Pink, koja je u delu javnosti Srbije označena kao medij koji gaji bliske veze sa aktuelnim režimom. Naime, u pismu kongresmeni ukazuju da je TV PINK dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016, a kada se, naredne godine, Vučić kandidovao za predsednika – Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno.

“Čak je i poslovanje većinski državne kompanije Telekom obavijeno velom tajne dok dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince”, ukazuju u svom obraćanju predsedniku Bajdenu članovi Kongresa.

Takođe, navode i da bi administracija američkog predsednika trebalo da nastavi angažovanje kako bi vlasti Srbije iskorenile korupciju.

“Američka Vlada je bila dugogodišnji globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od središta predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju”, navodi se uz tvrdnju da je predsednik Srbije produbio korupciju time što je krizu usled pandemije kovida 19 iskoristio za nepravilnosti u nabavci medicinske opreme.

“Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno”, ukazano je u tekstu.

U obraćanju članovi Kongresa podsetili su i na skoro održavanje predsedničkih i parlametranih izbora u Srbiji.

“Pozivamo Vašu administraciju da od Srbije zatraži primenu najviših standarda kada je reč o najvišim standardima slobodnih i fer izbora. Uključujući predizbornu kampanju i prebrojavanje glasova. Tokom boravka u Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu”, istaknuto je.

“Nažalost, da bi se došlo do takve optimistične budućnosti, verujemo da je dalja diplomatska akcija Sjedinjenih Država, a posebno naših evropskih saveznika i partnera, ključna da se postara da je Srbija efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da se unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo”, zaključuje se u pismu kongresmena američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Pismo sedmoro članova Kongresa treći je dokument usredsređen na Srbiju koji je u nedavnom periodu upućen američkom predsedniku. Početkom oktobra kongresmeni i članovi Albanskog kokusa obratili su se Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tražeći veće angažovanje SAD u sporu Kosova i Srbije.

U danima nakon toga dvojici državnika obratile su se albanske, bošnjačke i crnogorske dijasporske organizacije izražavajući zabrinutost zbog, kao su ocenile, sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana.

Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, u nedavnom intervjuu Glasu Amerike odbacio tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu – poručivši da Srbija želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Hindustan Times

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!