Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 3 years ago

By admin

KONGRES POTVRDIO BAJDENOVU POBEDU: Tramp najavio mirnu predaju vlasti!

Kongres SAD potvrdio je u četvrtak pobedu Džozefa Bajdena protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra. Inauguracija novog predsednika zakazana je za 20. januar.

Od ukupno 538 elektora koji glasaju za predsednika SAD, Bajden je osvojio 306 glasova, dok su Trampu pripala 232.

Tri elektorska glasa iz Vermonta omogućili su Bajdenu i izabranoj potpredsednici Kamali Haris da premaše prag od neophodnih 270 za pobedu, prenosi CNN.

Senat i Predsednički dom odbili su zahteve da odbace elektorske glasove Džordžije i Pensilvanije za Bajdena. Republikanci su, takođe, osporavali glasove iz Arizone, Nevade i Mičigena, ali to je odbačeno i pre nego što je došlo do rasprave.

Zajednička sednica Kongresa, koja je tradicionalno ceremonijalni korak u konačnoj potvrdi izbornog procesa u SAD, bila je u prekidu nekoliko sati zbog upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Sednica je nastavljena oko osam uveče po lokalnom vremenu (dva sata ujutru po centralnoevropskom), rečima potpredsednika Majka Pensa: „Hajde da se vratimo poslu“.

Sednica je prekinuta u sredu, nakon što su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Policija je evakuisala članove Kongresa i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica. Poginule su četiri osobe, a 52 su uhapšene.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu bili su planirali da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Međutim, posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje, navodeći da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Odlazeći predsednik Donald Tramp rekao je, pošto je Kongres potvrdio pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, da će mirno predati vlast 20. januara, kada će biti inauguracija novog američkog predsednika.

Tramp je naveo da odluka Kongresa „predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji“.

„Iako se uopšte ne slažem sa ishodom izbora, i činjenice me ne demantuju, uprkos tome doći će do mirne tranzicije 20. januara“, naveo je Tramp.

„Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti da se borimo da osiguramo da samo legalni glasovi budu prebrojani. Dok ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, istovremeno je i početak naše borbe da omogućimo da Amerika ponovo bude velika“, dodao je odlazeći američki predsednik.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / C-SPAN, BBC

YOU MAY LIKE