Connect with us

Dijaspora

BADNJI DAN U AMERICI: Dijaspora slavila, mališani se radovali, crkve odjekivale: “Hristos se rodi!” (FOTO, VIDEO)

Published

on

Sveštenstvo i vernici Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama svečano i molitvama obeležili su i proslavili veliki praznik, Badnji dan. U crkvama i manastirima sve tri američke eparhije održane su svete liturgije i čitane poslanice, a večeras će, kako običaju nalažu, u crkvenim portama biti nalagan Badnjak.

Otac Aleksandar Petrović danas je služio liturgiju u hramu Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu, a posle službe pričestio veliki broj prisutnih vernika koji su poranili da dođu na bogosluženje.

SVETA LITURGIJA: Badnji dan obeležen u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu

“Danas u ovaj divni Badnji dan počnimo da se pozdravljamo prelepim pozdravom “Hristos se rodi, vaistinu se rodi!“, objavljujući tako najradosniju vest i zemlje i neba. Anđeli su pevali a pastiri javljali, kako kaže ona pesma, a svi zajedno gromoglasno uzvikujemo i uznosimo slavu Gospodu Bogu našem, jer se rodio njegov sin koga su još oni starozavetni proroci predvideli, i koga je još prorok Isaija najavio rečima: “I rodiće majka sina koga će nazvati Emanuil, što znači “sa nama je Bog”.

ZA POKOJ I SPASENJE DUŠE: Vernici u velikom broju pohodili crkvu na praznik

I zaista, braćo i sestre, kada je Bog sa nama ako ne upravo sada, u ovim teškim momentima koji su zahvatili ceo svet. Ponovo se u svetim jaslama rađa Isus Hristos, u jaslama srdaca naših, u dušama našim. A ko će protiv nas ako je sa nama Bog? Neka utihnu svi oni glasovi koji nas zastrašuju svakodnevno, neka umuknu i više se ne pojavljuju, jer sa nama je Bog, braćo i sestre.

ISPOVEST: Otac Aleksandar Petrović sa vernicima

Danas kada celo čovečanstvo po ko zna koji put proslavlja rođenje Isusa Hrista, setimo se da Gospod Bog svima nama postavlja meru, kakvi treba da budemo da bi smo se i mi sa njim našli sa njim u Carstvu nebeskom. Neka Bog bude mera našeg življenja, našeg ponašanja, svakog našeg pokreta, uzdaha, svake naše molitve. Neka sve ravnjamo njim i neka ceo naš život zadobije vrednost u Isusu Hristu koga ćemo svojim životima podržavati, oponašati i ako Bog da život večni naslediti.

ODJEKIVALE MOLITVE I DUHOVNE PESME: Pojci ulepšali liturgiju i današnji praznik

Proslavite današnji praznik, braćo i sestre, jer evo dolaze veliki praznici, najlepši i najradosniji u hrišćanstvu. Dete se rađa, i molimo se i pomolimo da svaki greh, tugu i bolest odagna od nas. Naročito se molimo presvetoj majci Bogodrodici, jer je ona, kao i svaka majka pri rođenju nežna i tiha i brižna. i sada čuje molitvu bolje nego ikada”, poručio je u svojoj poslanici otac Aleksandar Petrović.

Posted by Antonije Tony Kovacevic on Wednesday, January 6, 2021

A onda je pričestio i podelio naforu prisutnim vernicima, među kojima je bilo i onih koji su tek napravili prve korake, a koji su za vreme službe slobodno trčkarali uzduž i popreko, do oltara i natrag, ozarenih lica.

Pop Aca se deleći naforu smejao i zapričavao mališane, pa su i oni osmehom uzvraćali, iako verovatno nisu imali baš najjasniju predstavu gde se nalaze. Ali će, bez obzira, ovaj dan sigurno pamtiti i verovatno se rado vraćati u crkvu Svetog Stefana Dečanskog, jer će u njihovom sećanju ostati kao mesto osmeha i dobre energije.

CRKVA KAO DRUGA KUĆA: Mališani su proveli zabavno vre,me u crkvi

I ako postoji put da se deca približe veri i religiji onda je to taj put, put osmeha i nesputanog osećaja slobode, naspram rigidnih pravila, uniformisanih pokreta i ledenih pogleda. Dok jednog dana ne spoznaju šta ta crkva i ta vera predstavljaju, i odluče kojim će putem krenuti.

BADNJAK ZA VERNIKE: Sveštenik Petrović osveštava žito i badnjake za svoje parohijane

Posle službe vernici su, svaki svojoj kući, odneli badnjake i žito koje im je spremila njihova parohija i koje je ranije osvetio sveštenik, a koje će večeras založiti u crkvenoj porti ili u svojim domovima.

Posted by Antonije Tony Kovacevic on Wednesday, January 6, 2021

Sretno Vam Badnje veče i sutrašnji praznik!

Hristos se rodi!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

Advertisement