Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

KONAČNO, PRAVA PIZZA U ČIKAGU! Testo baš kao u Italiji, peć na drva, još samo kad bi nam u “Skadarliyi” otkrili tajni recept…

Skadarliya, omiljeni balkanski klub-restoran u Čikagu, od skora na meniju ima nove specijalitete! Tačnije, celu jednu piceriju u kojoj se peku najbolje pice u gradu i to u pravoj pravcatoj italijanskoj pizza-peći na drva!

Onaj koga u Americi uhvati nostalgija za beogradskom Skadarlijom, boemskim životom i domaćom hranom – utehu uvek može da pronađe u Skadarliyi, onoj čikaškoj. A sada utočište u njoj mogu da nađu i oni koji se užele prave pice, sa savršenim testom i ukusom kakav pamtimo iz Evrope…

Odlučili smo da uz postojeću ponudu domaćih jela našim gostima ponudimo pice, ali ne ove “instant” američke već one prave, na kakve smo navikli u dobrim picerijama po Evropi. Testo se pravi na licu mesta, od najkvalitetnijeg brašna i po specijalnoj recepturi, sve pravimo sami “from scratch”, a na picu idu samo najkvalitetniji sastojci – sirevi, paradajz sos, pečurke, pršut, šunka, suvi vrat…Da bi sve bilo savršeno nabavili smo i najsavremeniju profesionalna italijansku peć za picu, koja radi na drva, kaže Mile Vojnović, menadžer restorana “Skadarliya”.

On delimično otkriva i ekskluzivnu tajnu recepta za testo…

-Recept je delo mog dugogodišnjeg prijatelja, poznatog bubnjara i vrhunskog pica majstora, Miroslava Miloševića iz Subotice. Otkriću vam da se testo pravi samo od četiri osnovna sastojka, ali naravno važna je i procedura, jer testo mora da odstoji 24 sata pre nego što se ubaci u peć, zagonetan je Mile.

Trenutno se na meniju Skadarliya picerije nalazi 6 pica, plus sedma, Daily Pizza Special, koja je prepuštena mašti na volju i čiji se sastojci menjaju svaki dan. Ekipa Serbian Timesa je probala “kaprićozu”, “margaritu”, “pršutu” i “Skadarliya supreme” (vidi fotke gore) i sve su toliko dobre da prosto ne možemo da se odlučimo koju bismo pre preporučili.

-Picerija je među gostima prihvaćena odlično, komentari su pozitivni, a ovih dana ćemo svečano pustiti u rad i Pizza bar. Osluškujemo mišljenje i želje naših mušterija i trudimo se da im izađemo u susret. Tako smo i došli do toga da pokrenemo piceriju. Ali ne treba da brinu i svi oni koji vole naše stare specijalitete, sve je i dalje tu, ukusi i mirisi Srbije, Makedonije, celog ex YU regiona. I dalje insistiramo na kvalitetu, svežim i organskim namirnicama, prvoklasnom mesu i ribi, začinima sa naših i mediteranskih prostora, kaže menadžer Mile Vujnović.

Svi znaju da je Skadarliya, osim za dobru hranu, sinonim i za dobru zabavu za sve uzraste, ali i mesto gde se proslavljaju važni porodični događaji: rođendani, krštenja, rođenja…Od četvrtka do nedelje goste uabavljaju najpopularniji balkanski bendovi sa ovih prostora koji prave atmosferu poput one u beogradskim klubovima, kafanama i na splavovima.

Menadžer Skadarliye na kraju ističe ono što je njegovom timu naročito važno…

– Pored dobrog provoda i gurmanskog užitka, Skadarliya insistira na domaćinskoj usluzi i profesionalnom odnosu. To je ono na šta smo ponosni jer je odnos prema gostima na prvom mestu, zaključuje Vujnović.

Redakcija Serbian Timesa se u ovo uverila mnogo puta, kao i naši sagovornici, poznati umetnici, muzičari i glumci sa kojima smo u prijatnom ambijentu “Skadarliye” radili intervjue i snimali priloge. 

Ko god je jednom svratio u “Skadarliyu”, taj se u nju vratio. Mesto gde se sklapaju prijateljstva, ugovaraju poslovi, rađaju ljubavi, i na kome se pouzdano leči nostalgija, danju i noću! 

Svi koji žele da rezervišu stolove, naruče hranu/pizze za poneti ili ugovore rođendane, svadbe, kompanijska i druga slavlja, mogu to uraditi na broj telefona: (708) 905-5919

Tekst: Serbian Times Foto: Skadarliya/Serbian Times

YOU MAY LIKE