Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 13:09

By admin

KONAČNO OMOGUĆENA PUTOVANJA: Evropska Unija za ulazak priznaje sve vakcine osim jedne!

Dobre vesti stižu iz Evropskog saveta koji je odobrio putovanja u Evropsku uniju iz trećih zemalja za sve one koji su primili vakcine odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije. Među njima od vakcina koje su dostupne građanima Srbije, za sada, nije ruska Sputnjik V.

Evropski savet preporučio je članicama EU da ublaže restrikcije za putovanja. Šta ova odluka znači u praksi?

„Ova odluka znači da će svi oni koji su vakcinisani nekom od četiri vakcine koje su dobile odobrenje za korišćenje na teritoriji EU moći slobodno da putuju po Uniji. Odnosi se na Fajzer, Astrazeneku, Džonson i Džonson, ali i na vakcine koje je preporučila SZO, dakle kinesku s obzirom na to da je dobila preporuku za upotrebu, dok je ruska vakcina i dalje u fazi preispitivanja, ali se odluka i o tome očekuje uskoro“, kaže evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Takođe bilo je reči i o zelenim sertifikatima koji bi trebalo da olakšaju samo putovanje.

„Veće je ovoga puta preporučilo da se prihvate sertifikate o vakcinaciji onih država koje su te sertifikate uredile tako da u njima posotji dovoljno podataka da se iz njih može zaključiti da su informaciji tačne, tako da su sve ovo dore vesti za građane Srbije i regiona“, dodaje Radišić.

A dobre su vesti i za turističke agencije. Aleksandar Seničić govori da se povećalo interesovanje ljudi za putovanja. Bez ikakvih ograničenja može da se putuje u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

“ S druge strane imamo Grčku sa kojom je napravljen sporazum koji se realizuje i prihvataju se sertifikati sa svim vakcinama, negativan PCR test za one koji nisu vakcinisani.

Bugarska i Hrvatska su takođe zemlje koje su zanimljive u turističkom smislu. U te zemlje možemo sa vakcinama, odnosno sertifikatima ili negativnim PCR testom i antigenskim tekstom, sa druge strane imamo Tursku koja je potpisala protokol sa Srbijom koja prihvata sve vakcine i kao alternativu daje PCR test“, istakao je Aleksandar Seničić iz Jute.

Seničić se nada da će putovanja u Španiju, Italiju, Francusku i Portugal biti moguća od sredine juna.

„Očekujemo da se Španija, Francuska, Italija i Portugal vrlo brzo otvore kada je reč o našem tržištu. Da li će to biti uz prihvatanje ovih sertifkata ili test to ćemo sačekati, ali očekujemo da kada zaživi taj zeleni sertifkat EU ustvari imati jedinstvene protokle. To nam ovog trenutka pravi problem jer nemamo jedinstvene protokole za sve zemlje“.

Preporuka koja se tiče putovanja u zemlje EU na snagu stupa sutra, a njena primena će zavisiti od zemalja članica pojedinačno.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CPGOrPiK7rF/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!