Chicago
28°
Sunny
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 59%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
39/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

MISTERIOZNA GRADINA: Na ovoj zemlji se nalazila velika svetinja, a danas niču krstasti plodovi! (FOTO)

Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopsino selo Ojkovica, njegovi meštani bave se poljoprivredom, ali samo jedna parcela zabranjena je za pašu stoke. U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njoj nalazila velika svetinja.

“Mom ocu su sva umirala muška deca, a jedna žena mu je tada rekla kako da mu dobro kada krave pasu po svetinji. Od tog trenutka je tu praksu prekinuo, njegova prva žena je preminula, ponovo se oženio i dobio mene. Od kad sam stasao ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, svi meštani jako poštuju ovo mesto“, rekao je za RINU meštanin Ojkovice Marjan Rogović.

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama sa razlogom bude sumnju kod meštana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Pre nekoliko godina mesto je posetio i Vladika Žički Hrizostom koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

„Smatra da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mesto dobilo ime Gradina, a meni su stari pričali da se na našem imanju nalazio manastir. Ono što je specifično i kao neki Božiji znak, jeste da ovde skoro ništa ne niče, samo jedna biljka čiji su plodovi u obliku krstića“, kaže Marjan.

Misteriozno imanje u Ojkovci obilazili su istoričari koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila Božija kuća kao i rimsko naselje. Njihove pretpostvake tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

“Dok sam orao parcelu pod heljdom ugledao sam čudan predmet, kad sam ga bolje zagledao i uzeo u ruke video sam da je u pitanju metalni nož. Moj sin je kasnije guglao na internetu da veoma liči na koplje iz doba Ilira staro čak nekoliko hiljada godina. Кomšija i ja smo ga stavili na sigurno mesto i čeka istoričare“, rekao je ovaj meštanin Ojkovice.

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora, da bi tu svoju nameru i sproveli u delo.

„Ukoliko sve to izostane, ja ću na tom mestu da postavim krst, da bi se bar na neki način znalo kako je ovde nekad bila velika svetinja“, zaključio je Marjan.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CPGcdExqKVT/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!