Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

MATEMATIČKI GENIJE IZ KIKINDE: Završio prestižni MIT univerzitet i odmah našao posao u Čikagu (FOTO)

Aleksa Konstatinov je osvajač više zlatnih medalja na najprestižnijim međunarodnim matematičkim takmičenjima i dobitnik Svetosavske i Godišnje nagrade Kikinde, a za vreme školovanja u Srbiji čak četiri puta je dobijao je nagradu Fonda za mlade talente

Još u osnovnoj školi, a potom i u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, Aleksa Konstantinov iz Kikinde zavoleo je matematiku. Nepoznanica za matematičkog genija, ovenčanog zlatnim medaljama na najvećim međunarodnim takmičenjima nije bilo ni na MIT univerzitetu u Bostonu.

Diploma prestižnog univerziteta, koju je stekao pre nekoliko dana, i više je nego dovoljna da nastavi da uživa u “američkom snu”. Baviće se finansijskom matematikom u jednoj firmi u Čikagu, ali će mu, kako priznaje, Boston ostati u srcu:

NAJBOLJI TEHNIČKI UNIVERZITET NA SVETU: Aleksa stekao najbolje obrazovanje

– Za sada neću nastavljati školovanje, ali uvek postoji opcija da kasnije upišem postdiplomske studije, ako to budem želeo. O nekim daljim planovima još ne razmišljam. Trenutno sam fokusiran na posao u Čikagu – kaže ovaj skroman i tih mladić nadasve lepih manira. Priznaje da već danima čestitke stižu sa svih strana, a najviše iz njegove Kikinde. Dodaje da nije siguran da li je pre njega bilo Kikinđana koji su završili MIT:

– Nadam se da će ih biti u godinama pred nama. Ovaj grad i univerzitet ispunili su sva moja očekivanja. U SAD sam otišao zbog školovanja, a na MIT univerzitetu dobio mnogo više od toga. Stekao sam prijatelje za ceo život i iskustva koja će mi značiti tokom dalje poslovne karijere. Boston podseća na evropske gradove. Nudi puno mesta za zabavu, sport i izlaske. Nakom matematike, košarka je moja druga velika ljubav. Bio sam na nekoliko NBA utakmica, ali je evropska košarka meni ipak mnogo zanimljivija za gledanje – kaže Aleksa.

KOŠARKA, DRUGA VELIKA LJUBAV: Iskoristio boravak u AMerici da gleda NBA utakmice

Uspeh mladog Kikinđanina nije neopaženo prošao u Srbiji. Ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, pozvao je mlade da se ugledaju na sugrađanina:

– Kikinda može da se pohvali vrhunskim talentovanih mladim ljudima poput Alekse Konstantinova. Četiri puta dobijao je nagradu Fonda za mlade talente. Aleksa je istinski ambasador Kikinde i Srbije – poručio je Udovičić.

Najveću podršku pružala mi je moja majka Branka. Još dve žene, matematički pedantno i bez greške, trasirale su moj životni put. U OŠ “Sveti Sava” puno mi je pomogla nastavnica matematike Desanka Čepelnik, a u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, profesorica Sonja Čukić – kaže osvajač više zlatnih medalja na najprestižnijim međunarodnim matematičkim takmičenjima i dobitnik Svetosavske i Godišnje nagrade Kikinde.

IZVOR: Kurir FOTO: Privatna arhiva/Printscreen

YOU MAY LIKE