Connect with us

Amerika

KINA JASNA I GLASNA: Bez čestitki Bajdenu, sve dok se ne utvrde zvanični rezultati izborne trke!

Published

on

Kada su mediji u subotu objavili projekcije prema kojima Džo Bajden pobeđuje na izborima u Americi, mnogi svetski lideri požurili su da mu čestitaju. Međutim, nisu baš svi to uradili.

Kineski predsednik je 2016. Trampu čestitao dan posle izbora čestitao na pobedi, međutim, ovog puta iz Kine nije bilo nikakvih reakcija na rezultate američkih izbora.

Peking je u ponedeljak odbio da čestita demokrati Bajdenu kao pobedniku, navodeći nedostatak zvaničnih rezultata izbora.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da će rezultati izbora biti utvrđeni prema američkim zakonima i procedurama i da će Kina slediti međunarodnu praksu u slanju svojih saopštenja tim povodom.

“Primili smo k znanju da je Bajden proglasio pobedu na izborima. Mi razumemo da će rezultati predsedničkih izbora biti utvrđeni prema američkim zakonima i procedurama. Kina će slediti međunarodnu praksu oko saopštenja povodom rezultata,” rekao je Vang novinarima na dnevnom brifingu.

Kina je među malobrojnim vodećim zemljama koje još nisu izdale saopštenje oko američkih izbora na kojima je demokrata Bajden izašao kao pobednik nad aktuelnim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom posle više dana brojanja glasova.

Vang je odgovorio primetivši da se Bajden proglasio pobednikom i napomenuvši da će se o pobedniku ovogodišnjih izbora odlučivati prema američkom zakonu.

„Mi ćemo slediti međunarodne uobičajene prakse“, rekao je Vang u vezi sa slanjem saopštenja / čestitki.

Takođe je naglasio, bez komentarisanja o pobedniku izbora, da će Peking uvek smatrati da Kina i SAD treba da jačaju dijalog, šire saradnju i da upravljaju i kontrolišu razlike na osnovu uzajamnog poštovanja.

Predsednik Tramp još uvek nije priznao poraz i dovodi u pitanje prebrojavanje glasova u nekoliko okruga.

Izvor: Just the News Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija ST

Advertisement