Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

KEŠELJ I “SRBI ZA SRBE” ISPUNILI PLEMENITU MISIJU: Desetočlana porodica Savić sa Kosova dobila novu kuću (FOTO)

Najmlađi Savići sa radošću su ispred svoje nove kuće dočekali dolazak članova Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Beograda, kao i proslavljenog srpskog košarkaša Marka Kešelja, na čiju incijativu je pre dva meseca organizovana donatorska večera

Desetočlana socijalno ugrožena porodica Savić iz sela Koretište kraj Gnjilana, na Kosovu i Metohiji, sa radošću je dočekala useljenje u svoj novi dom koju su im izgradili srpski košarkaš Marko Kešelj i Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”.

Zahvaljujući donatorskoj večeri koja je održana krejem juna u Beogradu, sredstva koja su tom prilikom prikupljena bila su dovoljna da se za Saviće obezbede siguran krov nad glavom i pristojni uslovi za život i odrastanje njihovo osmoro dece.

Novoizgrađenu kuću od 100 kvadratnih metara i opremljenu osnovnim pokućstvom i belom tehnikom osveštao je Episkop Raško-prizrenski g. Teodosije uz sasluživanje igumana manastira Draganac arhimandrita Ilariona, paroha mitrovačkog oca Milije i parhoa zvečanskog oca Bogomira.

VLADIKA TEODOSIJE OSVEŠTAO NOV DOM: Najvažije je da Savići ostanu na Kosovu

Episkop Teodosije se zahvalio je organizaciji Srbi za Srbe, sportistima i svim ljudima dobre volje koji su učestovali u akciji prikupljanja sredstava.

„U porodici Savić je osmoro dece i oni su primer svima da je bogatstvo u deci najveće, a deca bi trebalo da nas naslede na ovim svetim prostorima“, rekao je vladika Teodosije.

Poput poruke iskazane na osveštanju temelja kuće Savića, 16. avgusta, on je i danas ukazao da je od presudne važnosti njihova rešenost da ostanu na Kosovu i Metohiji, uz pomoć pružene ruke dobrotvora i donatora.

Roditelji Ivica i IvanaSavić imaju osmoro dece: Magdalenu (11), Marka (10), Tijanu (8), Petra (6), Dragana (4), Nikolinu (3), Jovanu (2) i Đorđa (1).

KEŠELJ POKLONIMA RAZGALIO NAJMLAĐE: Sprmni za igru

Nemerljiva je njihova radost i zahvalnost što od sada snove mogu sanjati u toplim krevetima i sigurnom kućnom kutku.

Savići su dugogodišnji korisnici narodne kuhinje za čiji rad je zadužena Eparhijska humanitarna organizacija ”Majka devet Jugovića” iz Gračanice koja je i logistički stala iza ove akcije.

Sa njima u porodičnom domaćinstvu do skoro su u teškoj materijalnoj situaciji živele još dve porodice Savića u velikoj porodičnoj zadruzi koja ukupno broji 24 člana koje takođe svakodnevno dobijaju siguran obrok iz narodne kuhinje.

STARA KUĆA: U istom dvorištu živelo čak 24 člana familije Savić

”Veoma je ovo veliko proširenje za decu, imamo sada tri sobe gde mogu da spavaju i dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. Jednostavno, rasteretili smo staru kuću i od danas prelazimo u novu da živimo sa decom,” ističe Ivica Savić, otac porodice.

U staroj kući svi su delili jedno kupatilo, koje nije imalo ni vode. Novim i komfornijim životnim prostorom zadovoljna je i majka Ivana.

”Imaću lepu kuhinju da u njoj spremam. Deca će imati svoje sobe da lepo uče, spavaju i sve”, priča Ivana Savić.

Četiri sina i četiri ćerke najveće su bogatstvo ove porodice. Od sada će drugare dočekivati u boljim životnim uslovima.

”Igraću se sa drugaricama u svojoj novoj sobi, imam sada svoj krevet i gde da smestim igračke,” ističe osmogodišnja Tijana Savić.

Predsednik Humanitarne organizacije Srbi sa Srbe Igor Rašula rekao je da je danas čitava akcija dobila svoj srećan kraj, ali i da je sama kuća izgrađena za rekordno kratko vreme, manje od dva meseca.

„Ovo je zaista lep i svečan trenutak kada jedna porodica dobija nov krov nad glavom i počinje da živi životom dostojnim čoveka u 21.veku“, rekao je Rašula.

PERO ANTIĆ I KEŠELJ: Veliki humanitarci na Kosovu i Metohiji

Najmlađi Savići sa radošću su ispred svoje nove kuće dočekali dolazak članova Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Beograda, kao i proslavljenog srpskog košarkaša Marka Kešelja, na čiju incijativu je organizovana donatorska večera za Saviće.

Uz poklone koje su sa sobom poneli i deci podelili humanitarci, našle su se knjige, školski pribor i igračke, kao i velika ikona Bogorodice Trojeručice, dar bratstva manastira Hilandar sa Svete Gore.

”Drago mi je što sam imao priliku da budem učesnik donatorske večere, ovim današnjim druženjem zaokružili smo ceo proces pomoći porodici Savić u izgradnji nove kuće. Osećaj je fenomenalan i ponovo bih iskoristio priliku da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u ovome i koji su donirali. Nadam se da će ovo biti samo početak onog što sledi”, ističe Kešelj, uz podsetnik na sjajan odziv brojnih košarkaša, sportista i privrednika koji su obezbedili donacije.

NOV DOM: Domaćića Ivana Savić oduševljena kuhinjom

Pero Antić, nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde i saigrač Marka Kešelja, učestvovao je na humanitarnoj večeri za Saviće održanoj letos u Beogradu, a sada iskoristio priliku da svojim prvim dolaskom na Kosovo i Metohiju uveliča događaj i Savićima svečano uruči ključeve od njihovog novog doma.

Prvi put sam učestvovao u ovakvoj akciji sa organizacijom “Srbi za Srbe”, a sigurno ne i poslednji, svaka im čast. Ima ljudi koji imaju mogućnosti da pruže pomoć, znamo svi da ljudima treba pomoći i pozivam humaniste da još više doniraju u budućnosti,” istakao je Antić.

Sa Antićem su iz Skoplja došli i dugogodišnji prijatelji i saradnici organizacije Srbi za Srbe – Saša Bogdanović, predsednik opštine Centar u Skoplju i Milutin Stančić, predsednik organizacije SPONA.

VREDNOST KUĆE 28.650 EVRA: Hvala svima na donacijama

Ukupna vrednost izgradnje i opremanja nove kuće porodici Savić iznosila je 28.650 evra, a zahvalnost duguju i firmi Dinamik trejd iz Zvečana koja je obezbedila donaciju u vidu izrade i ugradnje nove PVC stolarije.

TEKST: Srbi za Srbe/Serbian Times FOTO: Srbi za Srbe

YOU MAY LIKE