Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 12mph NNE
Humidity: 52%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 8
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 2 years ago

By admin

KANADA ZADALA UDARAC UKRAJINI: Rusiji na poklon turbina ključna za održavanje gasovoda Severni tok!

Nakon više nedelja neizvesnosti, za Rusiju je stiglo olakšanje – Kanada je pristala da završi sređivanje turbine za gasovod Severni tok 1 i da je isporuči Moskvi, preko Nemačke. Ovim je kanadski premijer Džastin Trudo zadao udarac Ukrajini, koja ga je molila da ne pomaže Vladimiru Putinu, a predsedniku Rusije i Olafu Šolcu doneo dobre vesti.

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 krenula je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stićui 24. jula.

Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjem i poslata je avionom. Nakon dospeća u Nemačku, biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem.

Ova turbina transportuje ruski gas direktno do Nemačke, i to preko Baltičkog mora. Upravo je Nemačka urgirala kod Džastina Trudoa da isporuči pomenutu tribinu, jer je ona ključna za isporuku gasa.

Problem koji je u početku postojao odnosi se na sankcije koje je EU uvela Rusiji. Mnogi su ocenili da bi sređivanje turbine, a onda i njena isporuka u Rusiju označila kršenje sankcija.

Tu tezu zagovarale su i vlasti iz Kijeva.

Međutim, Evropska komisija je uvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa. Tako je i Trudo popustio, iako se u početku protivio, pa će turbina ipak stići do Moskve, zbog čega Ukrajina protestuje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je kanadskom kolegi Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju neprihvatljiva odluka Otave da vrati gasnu turbinu namenjenu gasovodu Severni tok 1, jer smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Ovo je bio prvi telefonski razgovor dvojice lidera nakon što je Kanada donela odluku koja je sporna za Kijev.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je razgovarao sa Trudoom i zahvalio mu se na velikoj odbrambenoj podršci, uz jednu zamerku.

“Međutim, posebno sam naglasio da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom Severnog toka“, naglasio je ukrajinski predsednik.

Trudo je istakao da je doneta “veoma teška odluka” da se odobri izuzeće od sankcija uvedenih Rusiji. Ipak, ona je morala biti doneta, ocenjuje kanadski lider.

Pored Vladimira Putina, ova odluka Kanade je olakšanje i za nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Redovno održavanje gasovoda Severni tok 1 zbog kog je isporuka gasa Nemačkoj na kratko prekinuta počelo je 11. jula i trajaće do 21. jula. Iako je reč o redovnom održavanju, okolnosti su daleko do redovnih, pa se sve glasnije postavlja pitanje da li će i nakon što neophodni radovi budu završeni, gas pronovo proći kroz cevi. Evropa, Nemačka i njena moćna industrija, koja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, strepe tokom ovih deset julskih dana.

Inače, Severni tok 1, glavni gasovod kojim gas stiže u Nemačku, već nedeljama radi sa smanjenim kapacitetom. Kroz cevi ovog gasovoda prolazi 40 odsto manje gasa u odnosu na period pre rata u Ukrajini. Rusija je smanjila isporuke nakon što je Zapad odbio da plaća gas u rubljama, što Moskva zahteva. Očekivano, cene gasa su rasle iz dana u dan, a poslednji podaci sa londonske berze kažu da je 1.000 kubnih metara juče koštalo skoro 1.820 dolara.

Nemačka se suočila sa ozbiljnim problemima dotoka gasa iz Severnog toka 1 i pre dve nedelje kada je dotok gasa bio privremeno ograničen. I tada je redovno održavanje napravilo problem.

Rusija je ograničenja u snabdevanju objašnjavala kašnjenjem vraćanja turbine koju je nemačka kompanija „Simens Enerdži“ poslala u Kanadu na remont, a koja će sada biti vraćena.

Izvor: Nova.rs Foto: Gasprom, nafta: Printscreen / Youtube @Gasorom neft

YOU MAY LIKE