Chicago
36°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 77%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 6 months ago

By admin

JUBILARNA MEDALJA: Srpska strelkinja htela da završi karijeru, pa osvojila 50. odličje!

Trijumfom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji u pojedinačnoj konkurenciji i miksu u disciplini vazdušni pištolj, srpska strelkinja Zorana Arunović stigla je do jubilarne 50. medalje na velikim takmičenjima u karijeri.

Od 2010. godine, Zorana se 50 puta pela na jedno od tri mesta pobedničkog postolja u olimpijskim disciplinama, a njen trener, Jelena Arunović, kaže da je dvostruki trijumf u korejskom Čang Vonu od izuzetnog značaja.

„Ovaj uspeh je još veći jer je ostvaren u Aziji. Verujte mi, tamo ne može svako da pobedi, jer je na azijskom kontinentu došlo do velike ekspanzije kvaliteta kada je streljaštvo u pitanju. Treneri u azijskim zemljama primenili su drugačiju trenažnu tehnologiju koja im je dala nagli skok rezultata. Situacija je takva da oni ne idu po svim takmičenjima i iz nekog razloga ne dolaze u Evropu, i zato kada dođeš u neku azijsku zemlju na takmičenje i pobediš na njihovom terenu to je zaista rezultat vredan pažnje“, kaže Jelena Arunović.

Naglasila je posebno činjenicu da Zorana ove godine u kontinuitetu osvaja odličja.

„Impresivna je bila u kvalifikacijama, ostvarivši najbolji rezultat još od decembra 2018. godine. U finalu je pucala izvanredno, vodila je čak 12:0 i finalni meč je rešila ruitnski u svoju korist sa 16:4. Ono što je bila otežavajuća okolnost u celoj situcaiji u Čang Vonu je činjenica da su se kvalifikacije u miksu pucale samo tri sata nakon pojedinačnog finala. Trebalo je smiriti se i sabrati se posle velikog uspeha. Zorana i Damir Mikec su veliki profesionalci, ali nisu mašine. Ipak, bili su na visini zadatka pa su u finalu zasluženo stigli do zlata“.

Jelena je otkrila i tajnu uspeha tokom svih godina.

„Zorana je uspešna pre svega što je predisponirana za ovaj sport, ali i zato što je veoma dobro utrenirana i to u dužem vremenskom periodu. Govorimo o sporitsti koji je na visokom nivou utreniranosti u desetogodišnjem ciklusu, koji mogu da nazovem megaciklus i zato nijedan njen dobar rezultat i medalja nisu iznenađnje za prave stručnjake koji prate to što radimo. To je nešto što se posle toliko godina kvalitetnog i stručnog rada i očekuje.“

Zorana je posle Olimpijskih igara u Tokiju, kada nije uspela da osvoji odličje, razmišljala da završi sportsku karijeru. Teška povreda samo mesec dana pre takmičenja, na neki način poništila je vrhunski i po mnogo čemu inovativan rad u pripremnom periodu.

„Takvo razmišljanje je bilo posledica neostvarenog cilja i bolne istine da Igre u Japanu nisu prošle onako kako smo priželjkivale. Ta povreda se desila kada je Zorana bila u naletu dobrih rezultata, a sve ono što smo radile zajedno se pokazalo kao ispravno. Ipak, nekako smo uspele da izguramo sve to i iz te situacije izađemo možda još i jače. Imale smo veliku pomoć ljudi iz okruženja, porodice, fizioterapeuta, kondicionog trenera, psihologa. Uz takvu podršku mogle smo da se fokusiramo samo na rad i to je bilo presudno.“

Ono što Zoranu i Jelenu očekuje u narednom periodu su pripreme za Svetsko prvenstvo koje se u oktobru održava u Egiptu.

„Naš glavni cilj i dalje je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i niko mi ne može zabraniti da sanjam o tome. Ali, za Pariz tek moramo da se kvalifikujemo. Prva prilika za to je Svetsko prvenstvo u Egiptu, gde će vize za Olimpijske igre overiti osvajači medalja. Nisam dovoljno hrabra da kažem da će to biti tako, ali to jeste naša želja, a posle ovog Svetskog kupa u Koreji to se čini kao realan i dostižan cilj“, zaključila je Jelena Arunović.

Izvor: Nova.rs Foto:

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!