Connect with us

aktuelno

KALIFORNIJSKE ŠUME U PLAMENU: Požari na zapadnoj obali izazvani vatrometom!

Published

on

LOS ANĐELES – Zvaničnici u Kaliforniji veruju da su vatrometi i pirotehnička sredstva korišćeni na jednoj zabavi izazvali šumske požare koji besne u nekoliko kalifornijskih okruga.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u okruzima Fresno, Madera, Meripoza, San Bernardino i San Dijego, saopšteno je iz njegovog kabineta, preneo je Rojters.

Trenutno je više od 18 hiljada hektara šume zahvaćeno vatrenom stihijom zbog čega su sprovedene evakuacije i zatvorene saobraćajnice u okrugu Fresno.

Do sada je nastradalo osam osoba i uništeno je oko 3,3 hiljade građevina, a tokom protekle noći helikopterima je evakuisano više od 200 ljudi, javlja Tanjug.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da je u Los Anđelesu izmerena rekordna temperatura od čak 49,4 stepeni Celzijusa koja nikada ranije nije zabeležena, preneo je Bi-Bi-Si.

Prošle nedelje su nadležni u Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji saopštili da su izmerili temperaturu vazduha od čak 54,4 stepeni Celzijusa, što bi mogla biti rekordna vrednost temperature vazduha ikada zabeležena na planeti Zemlji.

Izvor: Politika Foto: Pixabay

Advertisement