Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 12mph S
Humidity: 37%
Pressure: 29.55"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
61°F
61°F
57°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

KAKVA SMEJURIJA NA HRT-U: Dive se devojčici iz Srbije “kako govori hrvatski”! (VIDEO)

Prilog Hrvatske radio-televizije (HRT) o devojci koja je “maternji srpski jezik zamenila hrvatskim jezikom” je izazvao mnoštvo reakcija korisnika društvenih mreža. Vest o 17-godišnjoj Tei Lončar je veliki broj ljudi nasmejao, a za mnoge je video apsurdan.

Kako je objavio HRT, Tea se sa porodicom vratila iz Kruševca u Karin i najbolja je učenica obrovačke srednje škole.

“Dugo nismo strepeli na snimanju, kao pred ovom 17-godišnjakinjom. Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo jer je analizirala svaku našu reč. Zapravo, Tea je nepogrešiva. U imeniku se nižu same petice, a najbolja je učenica u školi”, reči su kojima počinje reportaža novinara Edija Škovrlja.

I za njenu razrednu Ivanu Šegarić je iznenađujuće kako je brzo naučila hrvatski jezik, a ukazala je na to da Tea učestvuje i na takmičenjima iz hrvatskog jezika. Kako je kazala, fascinantno je kako je savladala jezik.

Tea je ispričala i “anegdotu” s takmičenja.

“Pitala sam profesora: ‘Gde ću sad da sednem?’ Rekao mi je: ‘Sjedi gdje hoćeš'”, prisetila se.

Novinar Škovrlj konstatuje da joj nije bilo lako naučiti jezik i da joj se na mnogim riječima “lomio jezik”. Tea je istakla da joj je najteže bilo izgovoriti “nevjerojatno”, jer se na srpskom jeziku kaže “neverovatno”.

Za autora priloga su “jezici slični, ali ipak toliko različiti”. Poručio je da se razveseli kada “raspali na kruševačkom”. Ukazano je i na brojne egzistencijalne poštekoće s kojima se suočavaju ona i njena porodica.

Mnogi smatraju da su upravo egzistencijalne poštekoće trebale da budu tema priloga, kao i njen školski uspjeh uprkos tim poteškoćama.

https://serbiantimes.info/srbi-i-hrvati-otvorili-front-na-imdb-u-ukinuto-glasanje-za-film-dara-iz-jasenovca/

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen Facebook Video / HRT Vijesti

YOU MAY LIKE