Connect with us

Biznis

KAKVA POČAST SRPSKOM NAUČNIKU: ‘Nikola’ i ‘Tesla’ – globalni lideri za pametna električna vozila!

Published

on

Batmen protiv Supermena, Jenkis naspram Red Soksa, Nikola Tesla protiv Tomasa Edisona – ovo su neka od najvećih rivalstava svih vremena. Međutim, pojavilo se još jedno, novo i interesantno rivalstvo – između Nikole i Tesle!

Ne brinite, srpski naučnik nije posmrtno postao podeljena ličnost. Naprotiv, dobio je još jedno veliko posthumno priznanje. Rivalstvo o kojem govorimo razvilo se u rastućem sektoru električnih kamiona, a glavni akteri su kompanije ‘Nikola’ i ‘Tesla’.

Tesla (oznaka: TSLA) sada je najvrednija svetska automobilska kompanija koja svojim vozilima na baterije remeti čitavu tradicionalnu automobilsku industriju.

Nikola (NКLA), deset godina nakon Teslinog početka kao kompanije kojom se trguje javno, ima slične težnje – da bude najvrednija auto-kompanija na svetu!

Tesla je, naravno, najpoznatiji po luksuznim automobilima kao što je Model S, koji u maloprodaji košta više od 100.000 američkih dolara. Nikola sa svoje strane planira da napravi velika vozila – teške kamione koji dele međudržavne autoputeve sa automobilima. Ali Tesla ima planirani električni kamion Semi na baterije za 2021. godinu, koji će svakako moći da se takmiči sa Nikolinom ponudom. Štaviše, i Nikola i Tesla su čisti proizvođači električnih vozila bez nasledstva transporta na benzin ili dizel.

Tesla je starija kompanija koja ostvaruje milijarde prihoda od prodaje. Nikola ne planira da generiše novčani tok još nekoliko godina. Ali Nikola ima prednost u Tesli u jednom pogledu: procena na berzi. Njagove akcije su vrednije u ovom trenutku istorije firme, nego što je to bio slučaj sa Teslom.

Nikola je procenjen na oko 12 milijardi dolara, dok je Tesla svojevremeno bio cenjen na oko 2 milijarde dolara nakon početne javne ponude 2010. godine.

Akcije kompanije Nikola su porasle za oko 190% otkako je kompanija za kupila VectoIQ. Tesline akcije su porasle više od 100% u istom periodu. Oba porasta su daleko bolja od rasta Dov Jones Industrial Proseka i S&P 500. Akcije Nikole porasle su za 11% u trgovanju u ponedeljak. Tesline akcije imale su skoro 9%.

Betmen i Supermen su na kraju razrešili svoje razlike. Možda će konkurencija Nikola-Tesla na kraju takođe imati koristi od obe baze akcionara.

Izvor: Barrons.com
Foto: Printscreen YouTube

Advertisement