Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

KAKAV ČOVEK! OTKRIVAMO: Kako je Đoković odlučio da igra parove u Tokiju i pokuša Nini da podari medalju!

Dok čekamo da Novak Đoković i Nina Stojanović izađu na teren i odigraju polufinalni meč u mešovitim dublovima na Olimpijskim igrama u Tokiju, evo još jedne priče koja govori o tome koliko je najbolji teniser svih vremena ne samo sjajan sportista, nego i veliki čovek.

Naime, kako Serbian Times saznaje od odlično obaveštenog izvora iz olimpijskog tima Srbije, pred dolazak u Tokio je bilo planirano da Novak Đoković nastupi isključivo u pojedinačnoj konkurenciji, što je u ostalom objavljeno u svim medijima.

Iako se pre nekoliko meseci, pre trijumfa na Rolan Garosu i Vimbldonu, pominjala i mogućnost da Đoković sa nekim od naših tenisera odigra dubl, posle turnira u Parizu i Londonu nikome nije padalo na pamet da povede razgovor na tu temu, s obzirom na pretežak raspored i velike napore kojima je izložen u pokušaju da ispiše istoriju belog sporta i osvoji sezonski Zlatni Grend Slem, za šta mu ju, pored zlata na Olimpijadi, neophodna još i pobeda na US Openu, koji počinje ubrzo posle igara u Tokiju.

A onda je usledio jedan razgovor, koji je promenio sve…

– Novak je po dolasku u Tokio imao sastanak sa našom teniskom ekipom, predvođenom selektorom Viktorom Troickim. Tom prilikom samo je konstatovano šta će ko igrati u Tokiju i svako je otišao svojim putem, na odmor ili trening. Turnir je počeo, Novak je dobio prvo kolo, zatim i drugo, a onda je u prolazu sreo Ninu Stojanović, koja je neposredno pre toga izgubila meč. Nina ga je pitala da li bi imao snage da odigra dubl sa njom, da pokušaju zajedno da dođu do medalje. To je ujedno bio i pretposlednji dan za prijavu mešovitog dubla. Novak se nasmejao, zagrlio je i rekao da može da računa na njega. Sutradan, u ponedeljak 26.jula, zvanično je objavljeno da će Đoković sa Ninom nastupiti u konkurenciji dublova, otkriva naš sagovornik.

ZAŠTO BI SLAVIO SAMO JEDAN, KADA MOGU DVOJE: Nina Stojanović i Novak Đoković u pohpodu na medalju

Istog dana oglasio se i selektor Viktor Troicki, koji je izjavio da je tim bio protiv toga da Novak nastupi u dublu.

“Bio sam protiv. Ceo tim je bio protiv”, rekao je Troicki u intervjuu za Asošieted Pres. “To je bio samo on. Želeo je da igra.”

E, sad, kakav zaključak iz ovoga možemo izvući…

Naravno da će Đokoviću značiti da u kolekciji olimpijskih medalja ima i jednu u dublu, ali s obzirom na sve što je tome prethodilo, na tešku odluku da uopšte nastupi na Olimpijskim igrama, stiče se utisak da je njegov nastup sa Ninom Stojanović više lična emotivna reakcija negoli promišljen plan koji je prethodno dogovorio sa svojim timom.

Bez uvrede, ali čoveku koji je u životu osvojio sve što se osvojiti može medalja u mešovitom dublu sa Olimpijskih igara i ne predstavlja neki izazov, nešto za šta treba izginuti. A Novak je sebe i bukvalno doveo u tu situaciju…

Podsećamo da je odlukom da igra dublove Đoković sebe osudio da već danima ima po dva meča dnevno, u razmaku od samo par sati, i to po katastrofalnim uslovima koji vladaju u Tokiju, vrućini i vlazi zbog kojih je jedna teniserka u invalidskim kolicima odvezena sa terena, a drugi teniser sveta Medvedev je raširenih ruku pred sudijom zavapio:

“Ko će biti kriv ako ja umrem na terenu danas?!”

Istina, organizatori su u poslednjih 48 sati, na veliki pritisak upravo Đokovića i Medvedeva, odlučili da mečeve premeste u popodnevne termine, ali Novak to nije mogao znati u trenucima kada je odlučio da se prijavi za miks dubl.

Dakle, svesno je sebe izložio opasnosti i riziku od zamora i povreda koji bi ga mogli sprečiti ne samo u osvajanju zlata u Tokiju, nego i u lovu na beskrajno važnu titulu u Njujorku… Sve zato da bi Nini, Srbiji i sebi doneo još jednu medalju više.

Zbog toga će i Novakove medalje, koje će, verujemo, osvojiti i u pojedinačnoj i u konkurenciji dublova, imati jedan poseban sjaj, sjaj kojim ne sjaje metali već ljudske aure, golim okom često nevidljive. A on će ispisati još jednu blistavu stranicu istorije u kojoj nisu važne samo cifre i pehari, nego ono nešto više, što se ne meri ovozemaljskim vagama.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Cherry Rodriguez /Twitter

YOU MAY LIKE