Chicago, IL
70°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 18mph S
Humidity: 29%
Pressure: 29.61"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
66°F
63°F
57°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 34°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

MINI ŠENGEN JE OD DANAS “OPEN BALKAN”: Potpis stavili Beograd, Skoplje i Tirana!

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime – Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju. Od 2023. godine, kako je dogovoreno – biće ukinute granične kontrole između Srbije.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i dva memoranduma i jedan sporazum o saradnji.

To su: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

„Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da je novost da „pokušamo da u narednih godinu ili dve najkasnije napravimo da kroz naše tri suverene nezavisne zemlje možemo da prolazimo bez granica i da možemo jedini drugima da pomažemo ne samo u vreme velikih katastrofa, kao i da kamioni koji prvoze robu ne moraju da budu zaustavljani na granici – da ih niko ništa ne pita“.

Zaev i Rama pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi „Open Balkan“, predhodnog naziva „Mini-Šengen“, jer je reč o prilici za jačanje saradnje, ekonomije i slobode kretanja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE