Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 3 years ago

By admin

KADA OTADŽBINA POZOVE: Andreja (24) se iz Nemačke vratio u Srbiju da odsluži vojni rok!

Andreja Lović prvo je dobrovoljno odlužio vojni rok da bi potom postao rezervni vojni oficir, nakon završene šestomesečne obuke.

Od malih nogu sam vaspitavan u patriotskom duhu, a služenje vojnog roka smatrao sam moralnom i patriotskom dužnošću, kaže  Andreja Lović (24) iz Ofenbaha kod Frankfurta, jedan od novih 49 rezervnih oficira Vojske Srbije promovisanih krajem februara posle šestomesečne obuke.

Diplomirani publicista sa Johanes Gutenberg Univerziteta u Majncu bio je jedini predstavnik srpske dijaspore koji je dobrovoljno odslužio vojni rok i to kroz kurs za rezervne oficire generacije ”Septembar 2020” za koji može da se konkuriše isključivo sa fakultetskom diplomom.

– Kao patriota i rodoljub čiji su preci prelazili Albaniju i učestvovali u proboju Solunskog fronta, smatrao sam da je moja moralna i patriotska dužnost da odslužim vojni rok, a klasa slušalaca rezervnih oficira fascinirala me je od malena – kaže Andreja.

https://www.instagram.com/p/CMUUlB_JWct/

Ističe da je imao podršku porodice i najbližeg okruženja i da su bili oduševljeni zbog njegove odluke da se prijavi za dobovoljno služenje vojnog roka i kao pešadinac krene vojničkim stopama predaka.

– U septembarskoj klasi su se školovali oficiri za rod pešadije i tehničku, sanitetsku i intendantsku službu. Za mene je pešadija kičma naše vojske, a pošto volim terene i prirodu, logično je bilo da se odlučim za pešadiju – priča Lović.

Šestomesečna obuka je, kako kaže, bila veoma intenzivna i složena i odvijala se uglavnom na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Posle osnovne obuke, koja je trajala oko četiri i po meseca, usledilo je stažiranje u aktivnim jedinicama VS i praktična obuka u Raški, Zaječaru, Valjevu i na kraju u Požarevcu gde je kao zamenik komandira voda učio oficirski zanat.

– Ni u jednom trenutku nisam imao dilemu da ću završiti obuku. Svakog dana sam postajao jači, snažio psihofizičku kondiciju. Pohvalio bih svoje kolege, a posebno koleginice, koje su uspele da prođu kurs i čestitam im na tome – navodi Lović.

Voleo bi, kako kaže, da vidi ”dijasporce” u srpskoj vojsci, ne samo kao vojnike u stroju, već i kao buduće rezervne starešine.

– Bio sam jedini Srbin iz dijaspore u klasi. Uprava Vojne akademije nema podatke da li je u proteklom periodu među rezervnim oficirima bilo Srba iz dijaspore. Svi su me prihvatili kao ravnopravnog i jednakog, imao sam bratski i sestrinski odnos sa kolegama – ističe Lović.

PROČITAJTE JOŠ:

VIJETNAMCU SRBIJA DOM: “Na vas gledam kao na braću i celom svetu želim da pokažem kakav ste narod”! (VIDEO)

PRUŽA ONO ŠTO SAMA NIJE IMALA: Nevena živi u SAD i pomaže Srbima da ostvare “američki san”!

SRPSKA PLJESKA U SRCU VAŠINGTONA: Branislav je “krenuo od nule” a sada je njegov kamion najtraženiji restoran na 4 točka!

Rođen u Ofenbahu

Andreja je rođen u Ofenbahu, a veoma je angažovan u očuvanju i jačanju veza naše dijaspore u Nemačkoj, u kojoj živi oko pola miliona Srba, sa matičnom državom.

– Bio sam predsednik Odbora za srpsku omladinu u pokrajini Hesen, a sada sam angažovan u Centralnom savetu Srba u Nemačkoj i Hesenu kroz koji podržavamo naša sportska, folklorna, književna udruženja, Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i sektor bilateralne saradnje između Srbije i Nemačke – navodi Lović.

https://www.instagram.com/p/B4J_t-cJd_j/

Nada se da će Srbi iz dijaspore slediti njegov primer jer, kako ističe, rezervni sastav Vojske Srbije nije dovoljno popunjen.

– To je veliki problem i apelujem na mlade da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka, ali i za redovno, o čemu se sada govori u javnosti i da osete kakav je život u čizmama, u kasarni, da nauče nešto i oduže se svojoj otadžbini – poziva Lović.

Za njega su, dodaje, najveći izazov tokom obuke bile fizičke aktivnosti, jer mu prema sopstvenom priznanju, kondicija nije bila na zavidnom nivou.

– Kao pešadinci, imali smo fizičko četiri puta nedeljno, a posle četiri i po meseca aktivnog vežbanja na Akademiji i na terenu značajno sam popravio kondiciju što je ostavilo pečat i na moju ličnost – kaže oficir.

Ističe da mu nije bilo teško da se privikne na vojnički život, kolektiv, redarstva, vojničku hranu…

– Kad ste u kolektivu sa 50 ljudi koji zajedno sve proživljavaju, ne razmišljate o uslovima. Akademija kao visokoškolska ustanova pruža mnogo toga. Na terenu su uslovi naravno složeniji i teži, ali dobro je i to doživeti, jesti pasulj i mesni narezak iz konzerve – priča Lović čiji su preci poreklom iz Crne Gore odakle su se naselili u reon Toplice i Prokuplja.

Izvor: Kurir Foto: Instagram / @Andreja Lović

YOU MAY LIKE