Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

KAD KRAJIŠNICI SLAVE U ČIKAGU: “Učite decu odakle ste potekli, da bi se jednog dana tamo vratili!”

Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga sinoć je u sali crkve Svetog Nikole u Lajonsu obeležilo svoju slavu, Svetog Luku, a tradiciju su obeležile sve generacije Krajišnika, od onih najmlađih, pa do onih starijih, koji su kao izbeglice ostavili svoje uspomene i domove u Republici Srpskoj Krajini.

Slavski kolač blagoslovio je i sa domaćinima slave podelio otac Nemanja Tešić, paroh crkve Svetog Nikole, u kojoj je “Prelo” i proslavilo slavu, a događaju je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović sa suprugom.

“Krajina će živeti dokle Vaša deca i unuci znaju odakle ste došli i odakle potičete, a s obzirom da su svi oni sada američki državljani i ne mogu baš na takav način da budu progonjeni kao što ste Vi svojevremeno bili progonjeni, daće Bog da neko naredno Prelo i oni obeležavaju tamo odakle ste Vi jednom proterani.”, poručio je Jović okupljenima.

Domaćin slave bili su Dragana i Goran Kutlić, koji su već nekoliko puta do sada bili u istoj ulozi, da ugoste svoje zenmljake i njihove porodice.

Predsednik Udruženja krajiških Srba “Prelo” Ljubinko Špegar u izjavi za Serbian Times ističe da im je ova godina cela bila slavljenička:

– Poklopilo se da slavimo 20 godina rada udruženja, koje je osnovano u okrobru 2002.godine sa prvenstvenim ciljem da se očuva tradicija srpskog jezika, kulture, istorije i običaja sa prostora Krajine i da se ne zaboravi to odakle je ovaj narod došao, bez obzira da li to bilo sa područja Srpske Krajine ili Republike Srpske. Troje ljudi je tu ideju izložilo ostačlima, koji su je prihvatili i podržali.

On ističe da su odluka o tome da udruženje dobije i svoju slavu doneli pre četiri godine:

– Odlučili smo da to bude Sveti apostol Luka iz nekoliko razloga. U toku godine organizujemo još nekoliko manifestacija, poput Kestenijade, Lovačko veče, Krajiško prelo, a svake godine tradicionalno održava se i parastos poginulima u Oluji i svim ratovima u kojima su stradali krajiški Srbi, kaže Špegar.

Ovo okupljanje humani Krajišnici iz udruđenja “Prelo” iskoristili su da prikupe pomoć od 1.100 dolara za porodicu svojevremeno proteranu sa Banije, majku sa petoro dece koja su nedavno ostala bez oca.

Piše/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE