Connect with us

Srbija

‘KAD GRUNU TRUBE, VADI SE NOVČANIK’: Hit taktika čačanskih Roma za privlačenje mušterija!

Published

on

Tokom pandemje korona virusa mnogi poslovi našli su se na ivici, a veoma teško svih ovih meseci bilo je i pijačnim prodavcima koji ne samo da su se borili sa ogromnom konkurencijom u vidu tržnih centara i kineskih prodavnica, već im je i virus umalo zatvrio tezge. Ipak, oni se ne predaju, na njihovim licima je osmeh, a da bi oterali maler i privukli kupce za praznične tezge u centru grada na Moravi, čačanski Romi koji već nekoliko decenija žive od prodaje robe odlučili su da uz zvuke trube isprate staru i dočekaju novu godinu.

“Mi cigani u životu smo uvek optimisti, kakva god da je godina iza nas mi verujemo da će sutra biti bolje. Preživeli smo mnogo toga, preživećemo i ovo. Treba biti pozitivan. Nisu vremena kao nekad kada nisi imao tržne centre, pa se kupovalo ne na komad već na džakove, imao je tada narod para, sada su svi otišli da kupuju po buticima, a kvalitet je isti kao naš. Iako je korona smanjila kupovinu, naši Čačani navikli su da kod nas pazare od igle do lokomotive i ne pitaju za kvalitet kada prodavca znaju”, kazao je za RINU, Gradimir Gago Radosavljević, prodavac.

Da su se trubači pokazali kao pun marketinški pogodak pokazuje i činjenica da niko nije prošao pored tezge, a da nije nešto pazario. Dobra atmosfera uvukla se pod jakne i kapute prolaznika, pa su se novčanici otvarali brže nego inače.

“Mi se uvek potrudimo našim sugrađanima pred Novu godinu da ugrejemo srca, trubači nam defenitivno razbijaju maler. Кada prolaznici čuju muziku prosto ne prođu, a da nisu pogledali štandove ali i pazarili nešto“, priča Gago.

Ipak, kako kaže, sve je poskupelo pa su i oni morali da idu u korak sa postavljenim pravilima, tako da više ne važi ona dobra stara za prodaju čarapa „tri para za 100 dinara“.

„Čarape ubedljivo najbolje prolaze, a mi se trudimo da imamo najkvalitetnije. Sada je tri para za 200 dinara, materijali za zimu su deblji i onda mora više da košta. Ipak, mušterije kad znaju da valja ne pitaju za cenu“, rekao je kroz osmeh Gradimir.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Piše: RINA
Foto: RINA

Advertisement