Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

JUNACI NIKADA NE UMIRU: Slavni harambaša i vođa ustanka u Hercegovini preminuo kod Trstenika!

Kakav je junački život imao pomalo svojeglavi Pero Tunguz (1840-1919), slavni hajdučki harambaša, koji je kao jedan od vođa srpskih ustanika u Hercegovini pokazao neviđenu hrabrost, dobro se zna, ali manje je poznato da je preminuo u Trsteniku posle napornog vojevanja za Srbiju.

Ni to što je imao 70 godina nije ga sprečilo da se prijavi kao dobrovoljac u Velikom ratu, da učestvuje u proboju Solunskog fronta i da se bori za oslobođenje Srbije od Austrougarske jednako neustrašivo kao što se borio kada je pukla Nevenjiska puška.

Pretpostavlja se da je poslednjih pet godina proveo u Srbiji, već kao stari serdar, a da je došao ili na poziv bivšeg saborca Save Čuturila ili kao dobrovljac. Za njim su u Trstenik stigli i njegovi sinovi, pokazuje istraživanje Bibliteke Jefimija u Trsteniku.

-Dušan Perović Tunguz (1887-1923), konjički podoficir, bio je na službi u Trsteniku kao policijski pisar kada se 16. februara 1919. godine oženio Todorom, udovom Đurđa Đurkovića mesara iz Trstenika – navodi se u trsteničkom delu biografije Pere Tunguza. – Njegova braća, prof. dr Radovan Perović Tunguz Nevesinjski (1879-1944), izvesno vreme je živeo kao izbeglica u Trsteniku, a profesor istorije i geografije, Danilo Perović Tunguz (1888-1974), samo je dolazio u goste.

Za dr Radovana vezuje se i priča da je posle oslobođenja, iz nekog razloga u beogradskim novinama napao bogatog trsteničkoh apotekara Svetolika Trajkovića da je okupatoru otkrio grob četničkog vojvode Voje Tankosića, što su brojni čitaoci i Trajković demantovali kasnije.

O poslednjim danima samog serdera Pere malo se zna,osim da je preminuo 18. marta 1919. godine u Trsteniku. Profesor Danilo Perović Tunguz je ocu, hajdučkom harambaši, 60-ih godina 20. veka podigao na Morinama Spomen-obeležje – krst sa spomen-pločom. Spomenik je obnovljen pre osam godina.

PROČITAJTE VIŠE:

KOŠARE, TERMOPILI NAŠEG DOBA: Na današnji dan 1999. počela ofanziva NATO i OVK terorista!

ŠEST DECENIJA OD OSNIVANJA SFRJ: Dan kada je odlukom Tita Kosovo i Metohija postalo autonomna pokrajina!

FOLKLOR ČUVA SRPSKI IDENTITET: Gujon na evropskoj smotri dečjeg folklora u Vrnjačkoj banji! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)