Connect with us

Srbija

JESTE LI ZNALI: Ovaj srpski gradić je imao teniski turnir samo tri godine posle Vimbldona! (FOTO)

Published

on

Zahvaljujući nepriksonovenom šampionu, Novaku Đokoviću, Srbija je postala zemlja tenisa. Većina građana mečeve gleda sa punom pažnjom, ali malo ko zna da jedna opština na jugozapadu Srbije imala prvi teniski teren, čak dvanaest godina pre nego što je on izgrađen i u Beogradu. U Priboju su zelene loptice, počele preko mreže da se prebacuju samo tri godine nakon što je u Engleskoj održan prvi Vimbldon.

„Nakon Berlinskog kongresa Austrougari su pravili svoje garnizone u Priboju i pritom gradili kasarne, stanove, pekare i teniske terene. Prvi turnir održan je 1880. i održavali su se svakog leta do 1929. godine, kada su austrougarski oficiri napustili opštinu na Limu, a preko teniskih terena prešla je pruga“, rekao je za RINU, Goran Reković iz Priboja.

Da ovakva svetla tačka u prošlosti opštine na Limu, ne bude zaboravljena i zapostavljena u okviru projekta „Beli sport i kulturno-isatorijsko nasleđe u funkciji razvoja turizma opština Priboj i Rudo”, biće izgrađeni teniski tereni kod gradskog stadiona „Mitar Mićo Mandić“, a od 12. Do 18. septembra održava se teniski kamp za 20 devojčica uzrasta od sedam do 15 godina.

„Prvi tenski turnir u Srbiji održan je upravo u Priboju i tragom te činjenice želimo beli sport ovde dodatno da razvijamo. Teniski kamp na novoizgrađenom terenu u Priboju, kod dečijeg igrališta u Mramoriju, održava se uz primenu svigh epidemioloških mera. Za sve učesnike obezbeđena je teniska oprema, smeštaj i hrana. Кamp će voditi licencirani treneri“, rekao je Vidoje Didanović, koordinator projekta.

Teniski kamp privukao je veliku pažnju dece, a ovo je jedinstveni način da nauče osnove belog sporta i pokažu svoje afinitete. Učestvuje po deset devojčica iz Prioboja i Rudoga, a poslednjeg dana kampa biće održan turnir najuspešnijkih polaznika kojima će se dodeliti diplome.

„Jako nam je važno da što više dece krene u ovaj lepi sport, a mi smo pre pola godine obavili i obuku trenera za B licencu, koju je uspešno završilo pet trenera. Nadamo s e da će ovo biti uspešno i da će pokrenuti tenis u Priboju, a mi iz teniskog saveza ćemo učiniti sve da što više pomognemo deci da se okrenu sportu, druženju i zdravom načinu života”, rekao je Miloš Dedić, potpredsednik teniskog saveza zapadne Srbije.

Projekat se finansira iz pristupnih fondova Evropske unije, u sklopu je programa Prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine tokom perioda 2014-2020.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement