Connect with us

Amerika

JEDAN OD NAJJAČIH URAGANA U ISTORIJI UDARIO U SAD: Ko se nije sklonio, nema šansi da preživi! (VIDEO)

Published

on

Uragan Laura, koji je u samo jednom danu prerastao iz kategorije 1 u kategoriju 4 na skali od 5, udario je u obalu SAD-a. Meteorolozi su ga opisali kao “krajnje opasnog”.

Ojačaju li vetrovi koje sa sobom nosi Laura još 11 kilometara na sat, uragan će doseći kategoriju 5. Kako javlja CNN, Laura je već sada snažnija od katastrofalnog uragana Katrina koji je 2005. pogodio SAD.

“Odmah se sklonite! Ponašajte se kao da dolazi tornado i odmah se sklonite. Zaštitite svoje živote!” stoji u posljednjem upozorenju Nacionalnog centra za uragane.

Gradonačelnik Lake Charlesa u Louisiani kazao je kako nisu uspeli evakuisati dovoljno ljudi.

“Učinili smo sve što smo mogli. Strahujem da nismo uspjeli evakuisati dovoljno ljudi. Ako ne budete u skloništima kada uragan udari, utopićete se. Nema šanse da preživite nalet ako niste u skloništu”, kazao je Nic Hunter.

Guverner Louisiane John Bel Edwards upozorio je, pak, da će delovi zemlje biti potpuno pod vodom. “Delovi Lake Charlesa biće potopljeni, tako nešto nijedno živo biće nije nikad videlo”, kazao je.

Jačina vetra porasla je do 146 kilometara na sat na obalskoj stanici za praćenje dok je Lora još na moru, a meteorolozi predviđaju još jače vetrove koji bi mogli da ruše zgrade, čupaju drveće i bacaju vozila kao igračke.

Vlasti su molile stanovnike priobalnih mesta u Teksasu i Luizijani da se evakuišu ali nisu svi to uradii pre nego što su jaki vetrovi počeli da udaraju drveće u oblasti koja je bila razorena uraganom Rita 2005. godine.

Oluja je ojačala za gotovo 87 odsto za samo 24 sata i postala po oceni Nacionalnog centra za uragane „izuzetno opasna“. Olujni sistem povlači energiju iz toplog Meksičkog zaliva, i očekuje se da će rano jutros po lokalnom vremenu stići do kopna kao najsnažniji uragan koji je pogodio SAD ove godine.

Uraganski vetrovi koji se prostiru na 95 kilometara od njegovog centra približavaju se obali, rekli su meteorolozi dok je jaka kiša počela da pada oko 50 kilometara od plaže na jezeru Čarls.

Kasno sinoć Lora se kretala oko 95 kilometara od jezera Čarls u pravcu sever-severozapad. Maksimalni udari vetra pojačali su se pre mraka sinoć i meteorolozi su predvideli da može da padne oko 38 centimetra kiše.

Izdat je niz upozorenja na tornado kako se olujni sistem kretao ka kopnu, ali za sada nema izveštaja o šteti. Hiljade domaćinstava i firmi su ostali bez struje.

Guverneri Teksasa i Luizijane Greb Ebot i Džon Bel Edvards brinu što upozorenja nisu primljena ozbiljno kod svih stanovnika iako su vlasti naredile obaveznu evakuaciju više od 500.000 stanovnika priobalnih delova. Po navodima zvaničnika najmanje 150 ljudi odbilo je da ode i planira da izdrži oluju u svom domu.

Izvor: Mediji
Foto: Pixabay

Advertisement