Chicago, IL
52°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.62"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
52°F
54°F
54°F
54°F
50°F
SunMonTueWedThu
37°F / 25°F
39°F / 30°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

IZBORI U FRANCUSKOJ: Makron i Marin le Pen u drugom krugu, evo prvih reakcija

Emanuel Makron i Marin le Pen ušli su u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, koji je zakazan za 24. april. Centrista Emanuel Makron je po prvim procenama dobio između 28,6 i 29,7 odsto glasova, a kandidatkinja desnice Marin Le Pen 23,5 do 24,7 odsto.

Treći je levi populista Žan Luk Melanšon, koji je prema prvim procenama osvojio 20,5 odsto glasova.

Nakon objavljivanja rezultata, le Pen je pozvala “sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona” da joj se pridruže, obećavši da će dovesti Francusku u red za pet godina. Makron se s druge strane iz svog izbornog štaba zahvalio svim građanima koji su glasali za njega u prvom krugu predsedničkih izbora i kazao: “Nismo još pobedili”.

„Vaše poverenje me obavezuje. Možete računati na mene da ću realizovati ovaj projekat napretka, francuske i evropske otvorenosti i nezavisnosti“, kazao je Makron nakon objavljivanja rezultata i zahvalio se Ani Idalgo, Janiku Žadou, Valeri Pekres i Fabijenu Ruselu na pordšci koju su mu dali.

On je zatim pozvao sve sugrađane, bez obzira na njihov izbor u prvom krugu, da im se pridruže.

Nakon što je pozvala sve koji nisu glasali za Makrona da glasaju za nju u drugom krugu, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen obećala je da će, ukoliko bude izglasana, “dovesti Francusku u red za pet godina”.

“Obezbediću nacionalnu nezavisnost, kontrolisaću imigraciju i vratiću bezbednost za sve. Ukoliko budem izabrana u drugom krugu, biću predsednica celog francuskog naroda”, dodala je ona.

Međutim, sudeći po prvim reakcijama, Marin Le Pen ima male šanse u drugom krugu izbora. Naime, trećeplasirani Melanšon je već pozvao svoje pristalice da ne glasaju za kandidata krajnje desnice Le Pen.

“Znamo za koga nikada nećemo glasati… ne treba da podržavate Le Pen… ne sme biti ni jednog glasa za Le Pen u drugom krugu,” rekao je Melanšon u govoru svojim pristalicama u nedelju.

Kandidat francuskog levog centra An Idalgo, koja je osvojila oko 1,9% glasova, podržala je Makrona u drugom krugu.

Francuski konzervativac Erik Sioti izjavio je da neće glasati za Makrona u drugom krugu predsjedničkih izbora 24. aprila.

“Neću nikome davati uputstva za glasanje… Francuzi su slobodni da glasaju za koga žele. Ono što mogu da vam kažem večeras je da neću glasati za Makrona”, rekao je Sioti svojim pristalicama.

Kandidatkinja njegove konzervativne stranke, Valeri Pekres, prema prvim rezultatima osvojila je 4.6 odsto glasova.

Francuski ekstremno desničar Erik Zemur pozvaće svoje pristalice da podrže Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora. On je prema prvim anketama u prvom krugu osvojio 6,8 odsto glasova.

Konzervativni predsjednički kandidat Valeri Pekres, koja je u prvom krugu izbora osvojila 4,6 odsto glasova, rekla je da će glasati za Makrona u drugom krugu izbora.

“Istorijska blizina (Le Pen) sa Vladimirom Putinom je diskredituje da brani interese naše zemlje u ovim tragičnim vremenima. Njen izbor bi značio da bi Francuska postala nebitna na evropskoj i međunarodnoj sceni. Stoga, i uprkos mojim snažno neslaganje sa Makronom…glasaću za njega kako bih zaustavila Marin Le Pen“, rekla je Pekres u govoru pristalicama.

Izvor: Nova.rs Foto: Youtube

YOU MAY LIKE