Connect with us

intervju

IZ KARANTINA DO ZVEZDA: Ana i Marko zbog korone ostali zarobljeni na Malti, u sobi snimili pesme koje su postale svetski hit!

Published

on

Dobre stvari se dešavaju kada ih najmanje očekujete! To su na svojoj koži ovog leta osetili Aleksandra Ana Todorović i Marko Mosić, koji su korona-karantin u kome su silom prilika zadržani na Malti iskoristili da se vrate svojoj prvoj ljubavi, muzici.

Zaključani u sobi, njih dvoje su danonoćno svirali neke od svojih omiljenih bluz pesama i kačili ih na Youtube. I onda se, bukvalno preko noći, desilo – čudo! Stizali su pozivi sa svih strana sveta, neke od najpoznatijih muzičkih radio stanica u Americi i Engleskoj puštali su njihove numere i zvali ih da gostuju u emisijama u kojima su pre njih govorili sve sami velikani roka i bluza.

O tome kako su devojka iz Čačka i momak iz Gornjeg Milanovca postali svetski muzički fenomen razgovarali smo sa Anom, koja nam, za početak, otkriva nešto više o sebi i svom muzičkom i životnom partneru Marku, sa kojim čini bend “Rumblin Trouble”.

-Oboje dolazimo iz malih sredina, ja sam diplomirani politikolog dok je Marko diplomirani ekonomista. U Srbiji nismo imali priliku da radimo poslove za koje smo se školovali, tako da smo bili prinuđeni da se krajem 2016. preselimo na Maltu. Tamo smo radili različite poslove, od sobarice do konobara tako da nismo imali vremena da radimo to što najviše volimo, da sviramo. To je ujedno i bio razlog da se privremeno vratimo kući u Srbiju. Sada smo tu i trudimo se da što više stvaramo…

POČECI: Ana i Marko 2014. godine, kada su se upoznali i počeli da sviraju

Kad ste počeli da se bavite muzikom i kako je to izgledalo?

-Oboje smo zaljubljenici u muziku od malih nogu. Na žalost, ni Marko ni ja nismo pohađali muzičku školu, ali imali smo samostalne koncerte u svojim sobama, a publika se uglavnom svodila na naše najbliže. 🙂

Kako ste se, pored svih tih narodnjaka kojima ste, pretpostavljam, bili okruženi, navukli na bluz? 

-Možemo slobodno reći da je bluz izabrao nas. U našim porodicama se slušao i blues i rock (domaći i strani), što je sigurno doprinelo da i mi zavolimo tu vrstu muzike i njom počnemo da se bavimo. Vremenom smo i sami otkrivali muzičare koji možda nisu bili poznati publici u našoj zemlji. Tako smo se zainteresovali i za izvorni bluz, a naš stil života je u velikoj meri odgovarao ovoj vrsti muzike.

Kako ste se upoznali i kako je došlo do toga da zasvirate zajedno, napravite bend? Gde ste imali prvu svirku, i gde ste sve svirali do sada?

-Upoznali smo se 2013. kada nas je drug pozvao da sviramo u lokalnom bendu. Tu kreću naši prvi ozbiljniji muzički koraci. Međutim, bend nije opstao zbog različitih obaveza članova, tako da smo Marko i ja rešili da nastavimo kao duo, poznat pod nazivom Double Trouble. Svirali smo u manjim kafićima u okolnim gradovima. Tada smo počeli da pišemo svoje prve pesme.

PRVI NASTUP: Kao duet u kraljevačkom klubu “Debeli utorak”

U lepom sećanju su nam ostali nastupi u Majdanpeku, Kraljevu, Požegi, Kovinu i Čačku, gde smo stekli velike prijatelje koji nas i danas podržavaju. Publika iz manjih gradova ima neverovatnu srčanost i ljubav prema vrsti muzike koju smo svirali. Obično smo putovali vozom do ovih gradova, spavali kod prijatelja, a neretko se dešavalo da prespavamo i na stanici. Iako naporan, takav način života nam je prijao, ali je istovremeno bio i finansijski neodrživ. Upravo zbog toga smo se krajem 2016. uputili na Maltu u potrazi za poslom. To je u velikoj meri muziku bacilo u drugi plan, na par godina.

Kao što se i godine dele na pre i posle nove ere, tako i mi gledamo na ovaj period kao na nešto što se desilo pre nove ere u našim životima. Baš iz tog razloga rešili smo da promenimo naziv našeg benda u Rumblin’ Trouble i da krenemo sve iz početka.

Odlučili smo da se vratimo u Srbiju na neko vreme. Karte su bile kupljene, ali je svetska nevolja u vidu pandemije zatvorila sve puteve do kuće. U jednom danu sav društveni život na Malti je prestao da postoji. Mi smo u tome videli priliku da se vratimo muzici, i počeli smo da objavljujemo video snimke obrada pesama naših muzičkih heroja, snimljenih u našoj sobi. Prvu obradu smo objavili 12. aprila na našem YouTube kanalu i od tada kreću da se dešavaju čuda za Rumblin’ Trouble. 

TANDEM U MUZICI I ŽIVOTU: Marko Mosić i Aleksandra Ana Todorović

Kako je došlo do toga da se za Vas čuje u Americi, da gostujete po ovdašnjim radio stanicama?

-Samo deset dana nakon što smo objavili svoj prvi video na YouTube kanalu, dobili smo poziv od ugledne bluz radio stanice sa Floride, Blues Radio International, na čelu sa Jesse Finkelstein i Audrey Michelle, da budemo njihovi gosti. Trebalo bi imati u vidu da je u pitanju stanica koja je ugostila čuvenu Anu Popović, Beth Hart, Larkin Poe i mnoge poznate bluz muzičare! Taj intervju je za nas predstavljao prekretnicu jer smo počeli da verujemo da je naša muzika kvalitetna. Usledili su pozivi za online nastupe: Lockdown Music TV (London), World Unity Open Mic (Filadelfija, SAD), Crossroads Confined Countdown Festival (Pariz), Blues Society of Nepal (Katmandu). Iznanadili smo se reakcijama i odzivom ljudi sa strane koji su čuli i videli naše nastupe! Možda smo zbog toga i bili iznenađeni da je isto izostalo u našoj zemlji. To se promenilo zahvaljujući Bojanu Uzelcu, odnosno Radioaktivnom Komarcu, koga često pominjemo, jer je njegova objava o Rumblin’ Trouble itekako imala odjeka u Srbiji!

PRVI SPOT: Singl “On the Road” je šlagvort za prvi studijski album

Možda je najneverovatniji trenutak bio kada je najpopularnija američka bluz radio stanica, Aardvark Blues FM objavila jednu od naših obrada na svojoj zvaničnoj Facebook stranici. To je radio stanica koju sam svakodnevno slušala još tokom svojih studentskih dana, a tu se priča vezano za Aardvark Blues FM nikako ne završava! Chris Martin, vlasnik stanice, je pokazao iskreno interesovanje za našu muziku, i iako se nismo uživo upoznali možemo reći da se radi o pravom prijateljstvu.

Voleli bismo da pomenemo i našeg prijatelja iz Sao Paula, koji redovno u svom programu Estrada do Blues promoviše našu muziku.Sve ovo ima još veću težinu budući da nemamo menadžera niti izdavačku kuću, a sve troškove vezano za naš bend sami finansiramo.

Kakvi su Vam dalji planovi, spremate li neko izdanje, ili ćete možda pokušati da dođete i ovde napravite karijeru?

-Početkom avgusta 2020. smo konačno uspeli da se vratimo kući, bar privremeno, sada sa idejom da snimimo prvi album. U tom poduhvatu su nam se pridružili naši prijatelji: Vanja Vasić (usna harmonika) iz Požege, David Novaković (bas) iz Čačka i Miloš Knežević (bubnjevi) iz Brđana. Snimanje albuma je u toku, a već smo objavili naš prvi singl “On The Road” koji je premijerno emitovan 18. decembra na Aardvark Blues FM radiju. Upravo smo objavili i zvanični spot za ovu pesmu, snimljen u Ovčar Banji, u skromnim uslovima, a spot se pored našeg YouTube kanala  može pogledati i na Facebook stranici Aardvark Blues FM.

“RUMBLIN TROUBLE” U PUNOM SASTAVU: Punom parom rade na premijernom albumu

Naši trenutni planovi su vezani za snimanje i objavljivanje našeg prvog albuma, koji će se zvati “Up To You” i koji će biti objavljen početkom aprila. Amerika je kolevka bluza i naša najveća želja u životu je upravo odlazak u Ameriku. Nadamo se da ćemo jednog dana skorije to i uspeti da ostvarimo.

Ko su muzičari koji su najviše uticali na Vas? 

-Za moju ljubav prema muzici je najviše zaslužan Ray Charles. Moja ljubav prema njegovoj muzici je bila najveća inspiracija za tekstove koje sam pisala. Naravno, postoje i drugi muzičari koji su imali ogroman uticaj: Janis Joplin, Susan Tedeschi, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Grand Funk Railroad, Cream, J.J. Cale, Eric Clapton, The Allman Brothers Band, The Beatles, The Rolling Stones, kao i mnogi drugi.

Marku je inspiracija bio Rory Gallagher, s čim u vezi postoji i jedna zanimljivost. Naime, zvanična Facebook stranica Rory Gallgher je objavila našu obradu njegove pesme “Wheels Within Wheels“. Mislim da je to bila jedna od najlepših stvari koja se desila Rumblin’ Trouble.

Šta bi mogli da poručite klincima koji po podrumima i garažama prave svoje prve muzičke korake? 

-Ne odustajte nikako! Snovi se ostvaruju, samo je pitanje vremena, ljubavi i strpljenja koje ulažete u njih! Ukoliko se desi i da neko posumnja u vas, imajte cilj pred sobom i krenite ka njemu svom snagom, uprkos svim poteškoćama na koje nailazite. Čuda se ipak dešavaju!, kaže

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva/Aleksa Zornić

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement