Connect with us

Amerika

ISTORIJSKI PRESEDAN U SAD: Bajden ubrzao plan da se crnkinja nađe na novčanici od 20 dolara!

Published

on

Američki predsednik Džo Bajden pogurao je plan da se lik Harijet Tabman koja se borila protiv ropstva u SAD nađe na novčanici od 20 dolara.

Predlog da se novčanica sa njenim likom pojavi 2020. umesto sa likom predsednika Endrua Džeksona, donela je Obamina administracija 2016. godine ali je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa to odložila.

Novi predsednik sada je ponovo pokrenuo čitavu priču i radi na ubrzavanju procesa. Kada se to dogodi, Tabmanova će biti prva žena na nekoj američkoj novčanici u poslednjih 100 godina i prva Afroamerikanka ikad.

“Važno je da naše novčanice, naš novac odražava istoriju i diverzitet naše zemlje a lik Harijete Tabman će to savršeno odražavati”, rekla je portparolka Bele kuče Džen Psaki.

Tabmanova bi bila prva žena i prva Afroamerikanka koja je predstavljena na američkoj papirnoj valuti. Ona je tokom Građanskog rata služila kao ‘kondukter’ na Podzemnoj železnici i bila je ikona građanskih prava.

Predložene promene američke valute deo su većih napora Obamine administracije da se involvira veći broj žene i manjina.

Kao predsednički kandidat 2016. godine, Tramp je kritikovao planove Obamine administracije:„Endru Džekson je imao sjajnu istoriju i mislim da je vrlo grubo kada nekoga ukloniš na taj način“, rekao je tada Tramp.

On je rekao da bi radije ostavio Džeksona na novčanici od 20 dolara, a portret Tabmanove stavio na neku drugu novčanicu.

“Možda uradimo novčanicu od dva dolara ili neku drugu”, dodao je Tramp.

Tramp je rekao da je Tabmanova “fantastična”, ali da je Džekson na novčanici bio tokom mnogo, mnogo godina, kao i da “zaista predstavlja nekoga ko je stvarno bio veoma značajan” za SAD.

Harijet Tabman, rođena kao Araminta Ros 1822. godine na istočnoj obali Merilenda. Ova aktivistkinja za ukidanje ropstva, na novčanici će zameniti američkog predsednika Endrua Džeksona.

PROČITAJTE JOŠ:

KORONA PROFITERI: Oni su uvećali svoje bogatstvo za 540 milijardi dolara!

REPUBLIKANCI UZ TRAMPA: Šta ako mi pokrenemo opoziv bivših demokratskih predsednika?

DOBRA GODINA ZA SRPSKI JEZIK U ČIKAGU: Naša škola sa najdužom tradicijom popunjena do poslednjeg mesta!

Kada je Tabmanova imala oko 26 godina udala se za Džona Tabmana, s kojim je pobegla u Filadelfiju i koji joj je dao ime svoje majke Herijet. Ona se kasnije vratila u Merilend da spase članove porodice, a pomoć su joj tražili i drugi robovi koji joj nisu bili rođaci. Put od Juga ka slobodnom Severu bio je veoma rizičan preko mreže tajnih puteva i sigurnih kuća. Kada je Građanski rat počeo Tabmanova je postala špijun za Uniju.

Druge žene bile su na američkim novčanicama ranije su Marta Vašington, supruga prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona ili Indijanka Pokahontas.

Izvor: Daily Mail Foto: Printscreen / Youtube / NBC News

Advertisement